Mik vannak az óceánok mélyén? Nagyon foglakoztat ez a kérdés!
Mármint én úgy tudom, hogy a legmélyebb óceán 11000 méter mély! Körülbelül hány ezer faj lehet ott amiket még az ember nem fedezett föl? Jártak már olyan mélyen az emberek? Milyen mélységig jutottak el eddig a tudósok stb...? Mellesleg, hogy alakult ki ennyi víz ezen a bolygón, és miért sós víz miért nem ldes víz? Annyit tudok, hogy a sós vizet hiába issza az ember mivel az csak ideiglenesen szünetei meg a szomjúságot! Miért van ez?
Akár a véleményetek, elméletetek és dokumentumfilmeket i szívesen fogadok!
Meglehetosen csapongo kerdes....
Nem tudjuk hany faj el odalent. Azert nem, mert senki se jart ott eleg sokaig, hogy megszamolja. Az amazoniai oserdokben is ezrevel vannak felfedezetlen rovarfajok, pedig oda azert egyszerubb eljutni.
Igen, jart mar ember 11km melyen, tobbszor is. Utolja James Cameron (aki az Avatar-t rendezte), itt van rola a szines-szagos beszamolo: [link]
A viz eredeterol nincs kialakult elmelet - most epp az ustokosokre gyanakodnak a tudosok. A sossag egyszerubb: a kozetekbol kioldodo so es a magas parolgas miatt nem 'edes' a tengerek vize, es az esok miatt nem sos a folyok fize.
És a halak,medúzák és a többi tenger alatti lény minek a leszármazottjai?
És az őserdőkben, miért nem tudják avagy nem akarják fölfedezni az ottlévő idegen fajokat? Vagy nem találják?
A mélytengerek fenekén 100 bar feletti nyomás van, ott a biokémiai folyamatok is máshogy működnek, tehát a felszín közeli fajoktól nagyon eltérő működésű szervezetek élnek csak meg. Nagyon kevés oxigén van, itt már előnyben vannak az olyan fajok, melyeknek életműködése nem az oxigénre alapul, ezzel együtt jár, hogy az oxigénnél kevésbé agresszív elemek kevésbé "aktív" élőlényeket működtetnek, jórészt ősi, még a Föld oxigénes légköre előtti időkből származó primitív szerkentyűket. Persze ott is működött az evolúció, tehát biztosan volt fejlődés, de ilyen tápanyagszegény környezetben nem valószínű, hogy nagyon fejlett életformák létrejöhettek.
Biológiai szempontból biztosan sok szenzációs dolgot lehet ott felfedezni, a felszínitől nagyon eltérő életformákat, de a nagyközönség szempontjából olyan hűdeszenzációs élőlényeket (mint a feltételezett óriás tengeri kígyó stb.) itt nem lehet várni.
A legnagyobb mélységek élővilága elég sivár.
"És az őserdőkben, miért nem tudják avagy nem akarják fölfedezni az ottlévő idegen fajokat?"
Mert külsőre minimálisan térnek el a rokon fajoktól és beható vizsgálat tudja csak megállapítani, hogy eddig ismeretlen fajról van szó. Nem olyan új fajok ezek, amiket nem látott még ember, csupán eddig nem jött rá senki abból a kevés szakemberből, aki látta, hogy ismeretlen faj. Azért az őserdők elég nagyok és nem jut minden négyzetméterére turkáló biológus.
A helyi bennszülöttek talán több ezer éve ismerik és vidáman dobálják ezeket az "új fajokat" kondérjaikba a leveshez.
Szerintem azt kijelenteni, hogy a mélység sivár, talán egy kicsit erős. Főleg úgy, hogy lényegében semmit sem tudunk róla. Ott van pl. az óriáskalmár, ami a mélység egyik lakója. Egy eléggé nagy testű ragadozó, ami szerintem feltételezi, hogy van is elég táplálék arra. És ez csak egy azok közül az állatok közül, amelyekre olykor akad valami nyom a felszínen. Egyszer sikerült csak megfigyelni a természetes életkörnyezetében, de még ma sem tudni róla sokat. És ez csak 1 faj.
Azok az állatok, amik lent élnek, egész életükben nélkülözik a napfényt. A saját fényüket hozzák létre. A biofények alapján tájékozódnak, vadásznak, kommunikálnak, stb. Más fényt nem ismernek. Szóval amikor egy ember alámerül az én nem tudom milyen erős reflektorokkal a sötétségbe, olyan lények közé, amelyeknek teljesen idegen az ilyenféle fény, akkor persze, hogy elijesztik őket. Ez az egyetlen oka, amiért csak kevés állattal találkoznak, ahhoz képest, amennyi ott élhet.
Ugyanez történt, amikor megfigyelték az óriáskalmárt is. Az első két alkalommal a normál, erős fényt használták és alig találták valamit.
A következő alkalommal meg egy mélytengerbiológus tanácsára vörös fényt használtak, ami az ottani állatok számára láthatatlan és rögtön belefutottak az óriáskalmárba. (Persze aztán kapcsoltak normál fényeket és el is ijesztették vele egy idő után.)
Amúgy érdemes utánanézni, mert lényegében erről az expedícióról van szó és arról, hogy ezt az új módszert hogyan használhatnák a mélytengerek tényleges felfedezésére úgy, hogy nem ijesztik el vele azt, amit fel szeretnének fedezni.
Az óriáskalmárról.
A leírásban vannak fényképek, és egy kifogott példány is. Azt írják, hogy 300- 1000m mélyen vannak...- közel sem 11km.
Az óceánok eddig mért legmélyebb pontja:
Kb 11km
Mélyvízi állatok:
A legmélyebben detektált állat ezekszerint 5000m mélységben is fellelhető.
Ez azt jelenti, hogy nagyon sok még a felfedezni való...
"Szerintem azt kijelenteni, hogy a mélység sivár, talán egy kicsit erős."
Én kifejezetten nagy mélységekről írtam ezt, a kérdés alapján én természetesen azt a területet írtam le. 5000 méter alatt TÉNYLEG sivár az élővilág. A mélytengeri nagy ásványtartalmú források, víz alatti vulkánok környékén anaerob telepes állatok és primitív puhatestűek jelennek meg, egy-két rákfaj, de két ilyen "oázis" közt kifejezetten sivatag a tengerfenék.
5000 m alatt tényleg iszonyatosan rosszak az életfeltételek.
"feltételezések szerint 300 és 1000 méter között"
Annyira sokat nem tévedhetnek...( egy nullával több vagy kevesebb az nem mindegy.)
5000 m mélyen is csodálom, hogy megél valami, ami ilyen "nagy"
Ki lehet számolni, a folyadékoszlop magasságából a hidrosztatikai nyomást. Irdatlan nagy. Persze ezek a lények alkalmazkodtak...de minnél mélyebre megyünk, annál nehezebb alkalmazkodni is.
"minnél mélyebre megyünk, annál nehezebb alkalmazkodni is"
Bizony. Már csak azért is, mert, mint írtam, ekkora nyomás alatt a kémiai, tehát a biológiai folyamatok is máshogy működnek.
A felszíni lények többségének számára 100 bar nyomás halálos. Nem azért, mert összenyomja, ahhoz a lassú átmenettel simán hozzáemelkedik a test belső nyomása is. Azért, mert a szervezet anyagcsere-folyamatai, biokémiája egyszerűen nem működik azon a nyomáson. Minden kémiai folyamat lefolyását befolyásolja a nyomás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!