Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Amikor forró vizet engedek a...

Amikor forró vizet engedek a csapból, az miért fehéres színű?

Figyelt kérdés

2015. máj. 23. 00:27
 1/10 anonim ***** válasza:
A benne lévő légbuborékok miatt. Ez nem függ össze a hőfokával, mert hideg víznél is látható ez a jelenség.
2015. máj. 23. 00:32
 2/10 A kérdező kommentje:
de hideg víznél sosem látok ilyet. vagy akkor is ugyanúgy ott vannak a bubik, csak a hőeltérés miatt nem látszik, a forróban meg igen?
2015. máj. 23. 00:39
 3/10 anonim ***** válasza:
Magasabb hőmérsékleten kevesebb gáz tud oldódni a vízben. A vezetékben nyomás alatt van, de mikor kifolyik, több gáz szabadul fel belőle, mint a hideg vízből.
2015. máj. 23. 01:57
 4/10 A kérdező kommentje:
köszi
2015. máj. 23. 02:17
 5/10 Wadmalac ***** válasza:
A víz viszkozitása szinte semmit nem változik a hőmérséklettel, de a felületi feszültség jelentőse csökken. Ennek is lehet erős befolyása a buborékosodásra.
2015. máj. 26. 09:37
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem a buborékok miatt fehér. A benne lévő oldott klórgáz adja a fehéres színét. Azért tisztul ki egy idő után, mert távozik a klórgáz belőle. A klórgázt pedig baktériummentesítés okából kifolyólag, végett helyezik belé.
2015. máj. 26. 21:26
 7/10 Wadmalac ***** válasza:

Hát, tudtommal a vízben oldott klór zöldessárgás színt okoz, nem fehéret. Kicsi klórhidrát kristályok lehetnek fehér, opálos színt okozók, de azok 8 Celsius fok felett elbomlanak, szóval forró vízben nem tartom valószínűnek. Az lehet, hogy az opálosságot klór okozza, de akkor mikroszkopikus gázbuborékok formájában, vagyis de, buborékok.

De ez csak a saját véleményem.

2015. máj. 27. 10:48
 8/10 A kérdező kommentje:
egyre kevésbé értem, de köszönöm :D
2015. máj. 27. 21:06
 9/10 anonim ***** válasza:
Wadmalac, én konkrétan a csíramentesítésre használt klórgázról beszéltem. Elég sok évet lehúztam a vízműnél, tudom, mit beszélek.
2015. máj. 27. 23:19
 10/10 Wadmalac ***** válasza:

"Elég sok évet lehúztam a vízműnél, tudom, mit beszélek."

Hmm, a sok év alatt nem nézted meg, hogy az az opálosság miért emelkedik fel a víz felszínére? Azért, mert sok mikroszkopikus buborékból áll. Biztosan igazad van vele, hogy az klór, de attól még buborék.

2015. máj. 28. 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!