Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Réz szulfát kristály készítése?

Réz szulfát kristály készítése?

Figyelt kérdés
A tanárom azt mondta hogy ilyet kell csinálnom, beleraktam nagyon tömény réz szulfát oldatot konzervdobozba és kiöntöttem egy üvegbe amiben egy kő volt, a kristályoknak ki kellett volna ülniük a kőre, de eez nem történt meg. Mit rontottam el?

2015. máj. 20. 10:55
 1/5 anonim ***** válasza:

Mit értesz "nagyon tömény" alatt?

Nem nagyon tömény, hanem túltelített oldat kell.

2015. máj. 20. 11:31
 2/5 anonim ***** válasza:
le kell desztillálni
2015. máj. 20. 15:20
 3/5 anonim ***** válasza:
A kristályképződés nem indul meg telített oldatból csak túltelítettből. Mint tudjuk, a hőmérséklet emelése növeli az oldhatóságot. Ezért én azt csinálnám hogy vizet forralnék, és feloldanék benne annyi réz-szulfátot hogy telített legyen (vagyis amikor újabb adag szilárd anyag már nem oldódik fel). Ezután vagy le kell szűrni, vagy vizet adagolni bele kis részletekben addig amíg az edény aljáról el nem tűnik az utolsó kristályszemcse is, a lényeg hogy a forró oldatban ne legyen szilárd anyag. Ezután lógatnám bele a követ és hagynám lehűlni, esetleg hűtőbe is tenném hogy minél több anyag váljon ki. Mert ugye a hideg vízben kevesebb cucc oldódik, ezért ha forrón tömény volt az oldat, akkor hűlés hatására TÚLtelített lesz. Elvileg minél kevesebbet piszkálod, annál szebb kristálygóc képződik, és ha le is hűtöd akkor több válik ki.
2015. máj. 20. 15:56
 4/5 anonim ***** válasza:

Konzervdoboz?!

A konzervdobozok belső felületét vékony lakkréteg védi. Ez nagyon könnyen sérül, én nem bíznék meg benne.

Fe + CuSO4 = FeSO4 + Cu

Az ónbevonatot is kikezdi ez a vegyszer.

2015. máj. 20. 17:58
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,végül sikersikerült elkészítenem és megkaptam az ötöst.
2015. máj. 24. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!