Kötési energiánál ez hogy van?
Értem, köszönöm! Fúziónál ez hogy zajlik? Könnyebb magokból összeállnak nehezebbek, emiatt kell egy csomó energia a kétfázisú bombánál. Hol jön be a képbe az energianyereség?
Itt egy wikis kép:
Értem, hogy a görbének miért van maximuma, az is oké, hogy a kisebb tömegszámú magok fuzionálnak a nehezebbek meg bomlanak, de valahogy mégse oké. Azt sem tudom, hogy mit nem értek benne.. Esetleg valaki szólhatna pár szó a képhez is.
Azt írod, hogy ismered a kötési energia definícióját, de nekem úgy tűnik, még sem ismered pontosan. A kötési energia az az energia, ami akkor szabadul fel, ha egymástól végtelen távolságra (vagy legalábbis olyan távol, hogy ne legyen közöttük kölcsönhatás) levő nukleonokat egyesítünk atommaggá. Mind a maghasadásnál, mind a magfúziónál igaz, hogy az egy nukleonra jutó kötési energia a képződő magban/magokban nagyobb, mint a kiindulási magban/magokban, a kettő közötti különbség szabadul fel a magreakció során.
"Azt írják benne, hogy az egyesülendő magok tömege külön-külön kisebb, mint egyesülve és a hiányzó tömeg/energia szabadul fel."
Nem tudom, milyen cikk, de nekem eléggé úgy tűnik, rosszul írják. A fúzió során a kiindulási magok össztömege nagyobb, mint a képződő mag tömege. A különbség szabadul fel energia formájában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!