Mi igaz a konyhasóról?
(Nem kálium-klorid konteós kérdés.) :)
Két ellentmondásos dolgot olvastam, mindkettő a Wikipédiáról van!
1.
"A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk.
A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet. Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott."
(Bár a második mondattól már csak simán "só"-t elmlítenek.)
2.
"A konyhasó, (akárcsak a tengeri só) egy testidegen anyag. Ezt a szervetlen sót a test sem megemészteni, sem felszívni, sem használni nem tudja. Nincs tápértéke. Nincsenek benne vitaminok. Nincsenek benne szerves ásványok. A só igencsak veszélyes és bajt okozhat a vesékben, a hólyagban, a szívben, az artériákban, az erekben és a véredényekben. Vízkórt okozva eltömítheti a szöveteket is. A szervezet, hogy megvédje magát ettől a testidegen méregtől (a szervetlen sótól), vizet halmoz fel ezekre a területekre. Ahogy a szövetek eltömődnek a víztől, a test elkezd megdagadni. A só gyakran rakódik le a lábfejben és a lábszárban, annak megduzzadását okozva.[9] A szervezet sejtjei csak szerves anyagokat tudnak felhasználni és csak organikus (szerves) sók felvételére képesek."
Az első nagyjából rendben van (legalábbis én nem találtam benne hibát, de nem néztem utána), bár elég pongyola a megfogalmazás.
A második szöveg alapvetően nem igaz, bár vannak benne igaz állítások.
"egy testidegen anyag"
Mivel a testünk viszonylag jelentős mennyiségben tartalmaz mind nátrium-, mind kloridionokat, ez eléggé furcsa állítás.
"Ezt a szervetlen sót a test sem megemészteni..."
Ez igaz, de nem is kell emészteni. Például a vitaminokat vagy a vizet sem emésztjük meg.
"... sem felszívni..."
De, fel tudja szívni.
"... sem használni nem tudja."
A nátriumionok nélkülözhetetlenek például az idegsejtek és szívizomsejtek működéséhez, illetve mindkettő ion nagyon fontos az ozmotikus koncentráció fenntartásában. Szóval ez az állítás is elég gázos.
"Nincs tápértéke."
Ha ez alatt azt értik, a szervezet nem tudja energiaforrásként hasznosítani, ez igaz. De például a vizet se...
"Nincsenek benne vitaminok."
Már mi a fenéért lennének a konyhasóban vitaminok? A glükózban, vagy a fehérjékben sincsenek vitaminok, akkor azok is testidegen anyagok??
"Nincsenek benne szerves ásványok."
Ezt a mondatot értelmezni sem tudom. Milyenek azok a szerves ásványok? Talán a kőolajra vagy kőszénre gondolnak? Az nem olyan nagy baj, hogy ezek nincsenek benne!
"A só igencsak veszélyes és bajt okozhat a vesékben, a hólyagban, a szívben, az artériákban, az erekben és a véredényekben."
Ez teljesen igaz, ha valaki túl sokat fogyaszt. De mint tudjuk, a túl sok a jóból is megárt.
"Vízkórt okozva eltömítheti a szöveteket is."
A vízkór gondolom ödémát akar jelenteni. Ezt elehet, hogy okozhat, nem tudom biztosan. Azt viszont megint nem értem, mit jelent az, hogy eltömíti a szöveteket? Eltömíteni egy lyukat lehet, a szövet tudtommal nem az.
"testidegen méregtől (a szervetlen sótól)"
A konyhasó semmiképp nem méreg (különben nem sok ember élne már). Nyilván van olyan dózis, ami esetén halált okoz (patkányon vizsgálva az LD50 érték 3,000g testsúlykilogrammonként). A szervetlen só kifejezés viszont még legalább néhány ezer vegyületet jelölhet a konyhasón (NaCl) kívül.
"A szervezet sejtjei csak szerves anyagokat tudnak felhasználni..."
Például az oxigént. Ja, az nem az!
"és csak organikus (szerves) sók felvételére képesek."
Nem igaz.
Összegezve a második iromány egy nagyon igénytelenül megírt, rengeteg pontatlanságot, hamis állítást (hazugságot?) tartalmaz. Annyi igaz belőle, hogy a túl sok (konyha)só fogyasztása nem egészséges.
Őszintén szólva elképedtem a 2. számmal jelölt leíráson, avagy irományon.....
Az előző hozzászóló részekre szedte már - egyetértek vele. Hadd egészítsem ki egy kérdéssel, de előbb idézem:
<Ezt a szervetlen sót a test sem megemészteni, sem felszívni, sem használni nem tudja.>
Ha használni nem tudja, akkor honnan a csudából állítja elő a szervezet a gyomorban lévő pepszint? A HCl-t? Honnan tesz szert a klorid-ionra?!?
A KCl-ból szerezhetne, ám annak mennyiségével csínján kell bánni a kálium-ion - nátrium-ion arány egészséges mértékű fenntartása miatt..
A szervezetünk minden egyes sejtjének a működése a Kálium és Nátrium ionok műkésén alapul. A szervezetünk jelentős része főképp ezekből a sókból áll.
A Nátrium só hiánya izomgyengeséget, fáradékonyságot okoz.
A Kálium hiánya izomgörcsre hajlamosít.
Még egy nagyon durván mérgező dolgot is felsorolok, az a víz, a közönséges ivóvíz!
Ha valaki negyed órán belül megiszik legalább három liter vizet, az agyduzzadásban fog meghalni, mert felhígul a szervezet életfontosságú elektrolit háztartása.
Ha valaki rövid időn belül megeszik 3-4 deka Káliumkloridot az is meghal tőle, a kivégzésnél is használják Amerikában az ennél nagyobb dózisú Káliumot.
Ugyanez Nátrium sem tesz jót ilyen hatalmas mennyiségben.
Tehát még az áldott jó víz, amiről azt gondoljuk, csak belefulladni lehet, az is életveszélyes, ha valaki sokat megiszik belőle.
.
Régebben, még gyerekkoromtól kezdve rendszeresen lábikra görcs kínzott. Amikor mentem kerékpározni és megittam egy kevés vizet, akkor elviselhetetlennek tűnő izomgörcs kínzott meg rendszeresen.
Mostanában hordok magammal olyan konyhasót, amiben van Kálium is (csökkentett6Nátrium tartalmú só, aminek egy része 40% KCl) és azt szoktam kicsit (talán 3 grammot) bevenni és iszom rá vizet. Azóta elfelejtettem az izomgörcsöt.
Sőt ez a só kevrék még azon is segít, amikör sokat izzadok és már annyira elfáradok, hogy alig tudom tekerni a bringát.
Egy műzliszelet pótolja a lassan ésgyorsan felszívódó szénhidrátot, a kombinált "light" só meg a kiizzadt és vizelettel távozó Káliumot és Nátriumot. Utána mint ha kicseréltek volna, megint újult erővel tekerem a bringát.
A 80-100 km-es túrákra nélkülözhetetlen ez a só keverék és még három műzli szelettel le is nyomom a távot. Itthon meg lemegy jó adag sülthusi vagy gombaétel (minden amiben fehérje van).
Ilyen kánikulában is sokat izzad az ember és sok sótlan vízzel próbálja frissíteni magát. Viszont a kiizzadt sókat nem pótolja és olyan agyonvert fáradt lesz nélküle.
Szerintem aki elég vizet iszik és egyéb kontraindikáció (mint vese probléma) nem áll fenn, akkor lehet módjával pótolni a sókat, sőt kell is. A szaharában ha valaki nem jut vízhez és egyszer csak talál egy tiszta vízű helyet, akkor nem is iszik, hanem "beszlapál" korlátok nélkül annyi vizet ami bele fér, aztán először izomgörcs rohamai jönnek a Kálum és az általános só hiány miatt, utána viszont bele hal a szervezetében felhíguló folyadék hatásába, amit vízmérgezésnek neveznek és a neten sok infó található róla.
Vannak gyógyszerek aminek Kálium az alapja.
Az is ugyanolyan létfontosságú anyag, mint a Nátrium.
Normál esetben a gyümölcsfélékkel pótolni tudjuk, de ha mégsem, akkor a külön bevitelről gondoskodni kell.
Van pl olyan gyógyszer, ami a szív működését segíti és Káliumsó tartalmú, ez a panangin. Van aki vízhajtót szed és izomgörcs megelőzésére 1000 mg-os Kálium-R tablettát kell bevenie, ha el akarja kerülni az izomgörcsöt. De nem casak a vízhajtó gyógyszer távolít el sok sót a szervezetből, hanem bármi egyéb természetes anyagcserét és folyadék cserét növelő tényező is. Ha nem pótoljuk ezeket, abból baj van.
Meg kell nézni pl egy izotóniás itla összetételét.
Azt úgy állították össze, hogy a legfontosabb ásványi sókat pótolja, amit elveszít a szervezet intenzív sportolás vagy nagy kánikulai meleg hatására.
Vagy meg lehet nézni a gyógyszertári "rehidráló só" összetételét, abban mennyi Kálium és Na van. Nem véletlenül, mert a Káliumot is pótolni kell ha valakinél jelentkeznek az izomgörcsök, bőséges folyadék fogyasztás után.
Vannak a neten házilagos rehidráló receptek, de az félinformációk alapján készült hiányos anyag, csak leírta valaki konyhanyelven és hiányosan.
A hivatalos rehidráló só pl "Normolyt por" néven lehet gyógyszertárban venni. Ennek az összetétele is megtalálható:
- 0,30 g kálium-klorid,
- 0,35 g nátrium-klorid,
- 0,59 g trinátrium-citrát és
- 4,00 g vízmentes glükóz tasakonként.
és egyéb fogyasztás élvezeti értékét növelő, a hatás szempontjából nem lényeges összetevők, mint édesítő és ízesítő anyagok.
Ez bármilyen okból bekövetkező folyadék és só vesztés után jó hatású lehet. Magamnak meg csak keverek hasonlót.
Abban van Nátrium és Kálim is (csökkentett Nátrium tartalmú só) és azóta már teszek hozzá szódabikarbónát és szőlőcukrot is, mert eddig csak a sók voltak benne, de az is hatott.
Ezeket egyensúlyban kell tartani. A sok izzadás meleg kánikulai napon, esetleg intenzív testedzésnél, vagy betegség miatt, hasmenés, hányás után segíthetnek.
Volt ahol olvastam a Káliumról valami valótlanul elretentőt, de az normál mérték megtertása mellett nem igaz, sől bármi, még a tiszta ivóvíz is veszélyes ha többet fogyasztunk belőle.
Az életben mindig a mérték a lényeges és az, hogy mikor kell használnunk belőle. Akkor amikor valami olyan dolog következett be, ami miatt fokozottabb volt a sók ürülése. Persze akkor sem kell túlzásba vinni, mint az életben semmit sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!