Uv sugárzás mikor van?
Figyelt kérdés
UV sugárzás a nap melyik periódusában a legerősebb (télen)? csak a napban van uv sugárzás vagy a fényben is? a lézerrel műtött szemre melyik periódusban károsak a sugarak?2010. febr. 23. 16:09
1/4 anonim válasza:
Alapoktól: Van az elektromágneses spektrum. Nyilván az elektromágneses hullámok kivétel nélkül vákuumban fénysebességgel terjednek. jellemzőjük a hullámhossz, ami tág határok között változik. Több km-től a nanométer töredékéig. [link] A fény is a skálában helyezkedik el, durván a 380nm és 720nm közötti sávban. A 380 vége a lila(kék), a 720 a vörös. A 380nm-1nm-ig terjedő sáv az UV(ultraibolya) sugárzás tartománya. 3 része van, UV-A 315-400nm, ez jótékony hatással van az emberre. Az UV-B tartomány 280-315nm, viszont az életre ez veszélyes, (290nm körüli sáv a legjobban), nyilván az ózon a légkörben ezt elnyeli. UV-C 200-280 nm, teljesen elnyeli a légkör. A baj akkor kezdődik, mikor kevés az ózon a sztratoszférában(ózonlyuk), ilyenkor az UV-B sugárzás több hányada jut a felszínre, és károsító roncsoló hatással bír az élővilágra( DNS károsító, bőrrák). Legerősebb a sugárzás nyilván a mindenkori legmagasabb napálláskor, évszaktól fügetlenül. Nyilván az erőssége az évszakokkal együtt változik. A magassággal együtt növekszik az UV sugárzás mértéke(az UV-B nem), sokkal gyorsabban leég az ember, begyulladhat a szem. érthető kb?
2/4 anonim válasza:
* az erősség mértéke az évszakkal változik.
3/4 A kérdező kommentje:
érthető kb.! csak műtötték a szemem, és arra voltam kíváncsi hogy arra milyen hatással van! mert elvielg meg van tuiltva hogy uv sugár érje a szemem, de gondoltam hogy reggel 7 kor nem fogok napszemüvegbe járni!
2010. febr. 23. 17:53
4/4 A kérdező kommentje:
lehet hogy nem megfelelő a témakör ahova feltettem a kérdést.. de megpróbáltam!
2010. febr. 23. 17:53
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!