Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a baj a génkezelt növényekkel?

Mi a baj a génkezelt növényekkel?

Figyelt kérdés
Mert végül is a növények génjeit módosítják, szóval azok lesznek nagyobbak, szebbek, ellenállóbbak stb.. az bennem ha megeszem milyen kárt okozhatna ?
2010. febr. 21. 20:25
 1/9 anonim ***** válasza:
Ez volt a téma az egyik földrajz órán.Tanárnő kérdezte,hogy milyen kukorica az,amire nem mennek a kukoricát megtámadó bogarak?(miről undorodnak,mi az,ami benne van a gyönyörű kukoricában?)
2010. febr. 21. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
67%
Hogy pontosan milyen kárt okoz,azt nem tudom.De abban nincs igazad,hogy a növények ellenállóbbak lesznek.Nagyok és ízetlenek,akár gyümölcs ,akár paprika-paradicsom.Van a kertemben egy magról kelt 25 éves sárgabarackfa.Ananász barack,ami ma már nincs.Édes,ha lekvárt főzök belőle alig kell bele cukor.Vagy szamócám van régifajta.Nem nagyok a termései,de finom az ize,és zamatos.Már az illata is messziről érződik.A nemesített gyümölcsfáknak ízetlen a termése,és 5-6 év után kipusztulnak.A szomszédaim is nem győznek új fákat ültetni.A régi fákat,ha nem permetezem,akkor sem lesz kukacos a termése.A nemesítetteket pedig állandóan kell valamilyen vegyszerrel kezelni.Már csak ezért is káros a génkezelés.
2010. febr. 21. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt az előző hozzászóló remekül mutatja az egyik gondot: a háttértudás hiánya. A nemesítés nem ugyanaz, mint a génmódosítás. Másrészt a génmódosított növény nem azért ízetlen, mert génmódosított, hanem mert általában olyan körülmények között nevelik. Ismerjük ugyanis azokat az anyagokat, amik kellenek a növény életben maradásához, de azokat a mikro és egyéb nyomokban szükséges elemket nem, ami pl az ízét is befolyásolja. Ezért jobb a kerben nevelet zöldés, gyümölcs, mint a bolti.


Szintén tévhit, hogy a génkezelt növény mindíg kárt okoz. Pl egy rovar ellen termeltetünk ellenanyagot, de a növény túlbuzgó, és emberre veszélyes mennyiségeti is termel. Tehát, nem az a gond, hogy génjeit módosították, hanem, hogy "rossz parancsot" adtak neki. Ebből aztán következik is, hogy a génmódosítással leginább a tapasztalat- illetve a megfelelő ellenőrzés hiánya a gond. Ez persze egy ördögi kör, hiszen tudás kéne, de ahhoz, hogy tanuljunk kisérletezni kell, hogy aztán mégtöbbet tanuljunk. Ennek valaki megissza a levét, mint ahogy az a tudomány fejlődése során mindíg is volt véráldozat (sokszor szó szerint) csak míg általában az ember állatokat szivat, itt kivételesen magát - végül is ez így igazságos.

Egy ideális világban persze laborban kisérleteznénk, de a valóságban a pénz beszél, és nyilván a gyártó azt magot is piacra dobja, miről később aztán kiderül, hogy mégsem volt jó ötlet.

2010. febr. 21. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk régebben volt egy tárgyunk, amin belül kicsit foglalkoztunk ezzel is. Több veszélye is van. Ránk is hatása lehet, de még nincsenek erre vonatkozó bitonyítékok, mert nagyon sok évtizednek kell eltelnie, hogy ezek a hatásokat ki lehessen mutatni. A génmódosításnak sok célja lehet, pl. a kártevőkkel szembeni ellenállóképesség fokozása. A növények ilyen tulajdonságai terjedhetnek (pollen, rovarok, stb.) és egy idő után pl. a gyomnövények is átvehetik a rezisztenciát. Azt sem tudhatjuk, hogy az anyag, amit a génmódosított növény termel (javított ellenállóképesség), milyen hatással van az emberi szervezetre hosszútávon.
2010. febr. 21. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
35%

Manapság minden sz*rba belerakják a különféle anyagokat.


E606, stb.


Elősegítheti a rákképződést, persze nem olyannyira, mint a dohányzás.


MÉREGGEL etetnek minket!

2010. febr. 21. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Az E-számos és egyéb adalékoknak semmi köze a génmódosított növényekhez.
2010. febr. 21. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim válasza:
54%
A génmódosított növényeket arra késztetik, hogy méreganyagokat termeljenek a kértevőik ellen. Ezek nem bomlanak le, mint a permetezőszerek, és a növény minden sejtjében megvannak. Senki nem próbálta ki, mi történik, ha ezek a méreganyagok felhalmozódnak az állatok és az ember szervezetében. Kezdetben a DDT-ről is azt gondolták, hogy nem veszélyes, és bőszen permeteztek mindent, és még a most születő gyermekek szervezetében is kimutatható és az anyatejben is.Ezt a példát csak azért írtam le, mert itt is csak hosszú idő elteltével derült ki hogy rákkeltő és fejlődési rendelleneséget is okozhat. Szerintem jobb a természetes. A génkezelt veszélyes.
2010. febr. 21. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne csak a rovarirtásra gondoljunk. Számtalan más alkalmazása is van a géntechnológiának a növénytermesztésben.


Például a fagy ellen némileg ellenállóbb növények is elöállíthatók, vagy nagyobb terméshozamúak, esetleg növényírtószer rezisztensek ugyanúgy.


Az elsö kettöt itt nagyon nem kell magyarázni, ha nem fagy el a haszonnövény és több szem van a kalászban akkor több a termés. Gyomirtókat pedig minden nagyobb gazdaság használ a gaz távoltartására, ez azonban a haszonnövénynek is árt, a génmódosított rezisztens típus viszont kevésbé döglik meg töle, mint a vad tipus.


De például az úgynevezett aranyrizs is kifejezetten sikeres, hiszen extra vitaminokkal ellátott rizst termel, ami a távolkeleten rendkívül hasznos, és a tradicionális táplálkozás néhány hiányosságát orvosolja.


Ez eddig mind jó volna, a baj a génkezelt növényekkel, hogy a technika még meglehetösen gyerekcipöben jár, nincsenek igazi kontrollok (mint mondjuk a gyógyszergyártásban), ráadásul a hozzá nem értö gazdák és politikusok fejében számtalan tévhit él.


Jól mutatja ez utóbbit néhány fenti válasz, miszerint a különféle adalékanyagok (E) vagy az íztelen gyümölcsök a génmódosítás miatt vannak. Ezeknek nagyjából annyi közük van a GM növényekhez mint egy pár bakancsnak, viszont még sokszor a döntéshozók sem ismerik tisztességesen a géntechnológiát. Ezen elég könnyen lehet javítani, el kell nekik magyarázni...


Ami inkább baj, hogy nincsenek megfelelöen tesztelve az új termékek, emiatt néhány olyan GMO is a piacon van, ami ártalmas is lehet. Nevezetes példa erre néhány rovarkár rezisztens növény, amivel annyi rovarírtót termeltettek, hogy végül a termésben is határérték fölé került a mennyisége. Ez nyilván egy rossz konstrukció, és ugyan van számos teljesen jó is, mégsem lehet elkülöníteni öket, mert nincs rá igazi szabályozás. További probléma ezzel, hogy a GMO-k felépítését üzleti titokként kezelik a létrehozó cégek, így független szakértök nem tudják bevizsgálni.


A kontroll hiánya mellett a másik két probléma a hosszú távú hatás és az úgynevezett "horizontális géntranszfer".


Már mindkettöt írták fentebb, az elsö lényege az, hogyha mondjuk éppen kimutatható mennyiségü rovarirtó van a gyümiben, akkor az a tesztek szerint nem ártalmas, de hogy 30 év alatt semmi kárt nem okoz azt nem tudjuk vizsgálni.


A "horizontális géntranszfer" pedig egy növényeknél ritkán megfigyelhetö jelenség, azaz hogy genetikai anyag kis valószínüséggel a haszonnövényünkböl mashova is átjuthat. Mondjuk épp a gazokba. Ha pedig gyomirtó rezisztens gyomok jönnek létre valahol, akkor az elég nagy gondot okozhat majd a termelöknek.

2010. febr. 22. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:

A génkezelt azt jelenti, hogy a növény jó tulajdonságait (pl. ellenálló, kevés maggal rendelkező, húsos stb...) több növény génjeiből összekeverik. Ennek több hatása is lesz.

1,. az egyik hatás, hogy a többi tulajdonságából ezáltal veszíthet a növény, ez "csak" az élvezeti értékét, termeszthetőségét csökkenti (pl.magtalan lesz, vagyis meddő, vagy nem lesz elég édes, cserébe azért hogy nem rohad).

2,. a másik hatás, ami nekünk is rossz, hogy a növény által termelt ellenanyagok koncentrálódnak a növényben, amit mi megeszünk. És sajnos minél többet génkezelik, annál többet eszünk belőle. Hiszen a bacik, vírusok, gombák stb. is fejlődnek, így más-más ellenanyagokat termel a növény ellene.

3,. ami már mezőgazdasági szempont, hogy sok növény már magtalan (meddő), így meg kell venned a gyártó általi génkezelt cuccot, tehát nem termelhetsz génkezeletlen növényt házilag se. :(

2010. ápr. 6. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!