Készült már kép igazi fekete lyuk ró l?
Ha egyáltalán készíthető róluk kép.
Google képekben Nem találtam.
Most kezdem érteni azt az arányt...
Egyébként hány megapixeles a Hubble? Mennyibe kerül?
A wiki alapján (ha jól értelmezem), a központi fekete lyuk (pontosabban a rádióforrás) tőlünk látszó átmérője 37 μas, tehát 37 egymilliomod ívmásodperc.
A Hubble optikai felbontása 0,0003 ívmásodperc, ennyit sikerült kisajtolni belőle. (Ez nem az érzékelő chip felbontásán múlik, hanem a tükrök és egyéb optikai elemek fizikai tulajdonságain.)
De ahogy már fentebb írták, amúgy sem lehetne lefotózni látható fényben, mert por és gázfelhők takarják, és akkor is csak a környező izzó akkréciós korong lenne látható.
Ha ez igaz, és még a mi galaxisunkban lévő legközelebbi feketelyukig sem látunk el, akkor miért mondják, hogy ismerik már az egész világegyetemet, és elláttak már a másik végében lévő galaxishalmazokig is? Még külön pálcikaember modellt is felállítottak, miszerint a sok galaxishalmaz egy nagyjából pálcikaemberre hasonlító alakot formát.
A világegyetemet különböző galaxishalmazokra bontják, és azokat még nagyobb galaxishalmazokra. Ha még a legközelebbi feketelyukat sem érzékeljük, akkor honnan tudják, hogy melyik galaxishalmaz hol van, hol helyezkedik el? Honnan tudják, hogy pálcikaember alakot formáznak a galaxishalmazok? Akkor ennyi erővel azt se hihetnénk el, hogy készületek valós fényképek a galaxisokról, meg azt se, hogy tudják hogy néz ki a mi galaxisunk. Hiszen nem látnak a galaxisunk túlsó felére, nem tudhatják hát az alakját, és arról se lehet fogalmuk, hogy mekkora lehet a világegyetem, hiszen több milliárd galaxis van, amik kitakarják egymást.
És akkor mi van azzal a Cygnus X1-el?
Én csak annyit pontosat tudok a fekete lyukakról, amit olvastam és ezekben itt lent láttam.
De érdekesek szerintem.
---most nincs kedvem végig nézni az összeset, melyik szól fekete lyukakról...
Egyébként:
Az a 0.00003 ívmásodperc hány megapixelnek felel meg?
Mi az az ívmásodperc?
"A szingularitás nem azt jelenti, hogy ott feltétlenül minden ember által megállapított fizikai törvény érvényét veszti. Annyit jelent, hogy más törvények is uralkodhatnak ott, de nem feltétlenül szigorúan csak olyanok, amelyeket mi nem ismerünk. A szingularitás csak annyit jelent, ogy szabálytalanság. Lehet, hogy a mi törvényeink uralkodnak ott, de máshogy érvényesülnek, vagy ki tudja..."
Kérdező
A szingularitásban nem ismerjük a fizikát. Tudjuk, hogy piszok kemény ott a gravitáció, és Ennyi. A horizont az a határ ahonnan nem jut ki a fény. Na már most Innentől kezdve nem tudunk fizikáról beszélni, se térről, vagy időről. Elméletek vannak, de bizonyíthatatlanok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!