Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Készült már kép igazi fekete...

Készült már kép igazi fekete lyuk ró l?

Figyelt kérdés

Ha egyáltalán készíthető róluk kép.

Google képekben Nem találtam.

2015. ápr. 25. 21:59
1 2
 1/17 |Orfeusz| ***** válasza:
87%

Nem, mivel nem is lehet róluk képet csinálni. Elvileg a fény görbülését lehetne észlelni, de eddig még csak kalkulációk alapján tudnak a létükre következtetni.

Egyébként "képet" csak optikai távcsővel lehet készíteni, amiből most a Hubble a legjobb. Az nem fekete lyukak keresésére van használva (mert ugye nem is lehet látni őket)

2015. ápr. 25. 22:08
 2/17 anonim ***** válasza:
2015. ápr. 25. 22:29
 3/17 anonim válasza:
úgy fotózták hogy egy galaxis kezdett elfele tűnni
2015. ápr. 25. 22:41
 4/17 A kérdező kommentje:

Értem... szinte ugyanerre gondoltam én is.

2017-ben elvileg nyugdíjazzák a Hubble-t.

Ki lép majd a helyébe? ...annyira szeretnék látni egyet... Vagyis a helyet, ahol lehet, mert 'hétköznapi' képem sosem lehetnek láthatóak sajnos :(

De egyébként olyan kép simán létezhet, ami csak egy feltételezett fekete lyuk helyét mutatja.

Vagy nagyot tévedek?

2015. ápr. 25. 22:46
 5/17 anonim ***** válasza:
#2, azok nem valódi fényképek, csak szimulációk. Igazi fénykép még nem készült róluk, pedig elméletileg vannak, amelyek nagyobbak mint a Naprendszer. Azért a milliárdnyi csillaggal borított háttérben észre lehetne venni egy bazi nagy fekete kört. Érdekesnek találom, hogy bizonyos feketelyukak hollétét, nagyságát, és tömegét már meg tudják határozni, de egy rossz minőségű fényképet sem tudnak róla készíteni. Azért kicsit érdekes.
2015. ápr. 25. 22:48
 6/17 A kérdező kommentje:

Ja, egyébként ez volt a lényeg, hogy 'igazi' kép van-e róluk... nincs.

A wiki fekete lyuk oldalon van valami kép... de abban sem bízom teljesen... vagyis hát a fekete lyuknak van egy 'kemény' akréciós korongja... vagyis jó nehéz lesz (ha lesz) képet csinálni róluk.

De ha mégis van vám olyan példány, aminek nincs akréciós korongja, akkor az elgörbíti a fényt, ami maga mögül jönne, és ott tényleg nem látszana semmi...

csak egy fekete. . lyuk.

2015. ápr. 25. 23:03
 7/17 nontau ***** válasza:
Kedves kérdező. Mivel a fekete lyukból még a fény sem tud kiszökni ezért nem lehet képet készíteni róla. Nem vagyok nagy optikus de a kép mindegy bizonnyal úgy készül, hogy a fényképezett tárgyról visszavert fotonokat érzékeli készülékünk. Figyelemmel arra, hogy semmi nem jön ki a fekete lyukból amit érzékelne a fényképező gép elektronikája, szegény nem tudja érzékelni! Szerintem soha nem készül fekete lyukról fénykép mert szingularitás, ahol az általunk ismert összes fizikai törvény érvényét veszti.
2015. ápr. 26. 07:58
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
A mi galaxisunk,a Tejútrendszer központjában van a Sagittarius A nevű objektum ahol található egy fekete lyuk 4-4,5 milliószorosa a Nap tömegének,ez a Napunktól úgy 27200 fényévre található(tehát amit "most" érzékelünk onnan azok az infok akkor indultak el kb amikor nálunk a neandervölgyi emberek kihaltak)mi,a csillagközi por-és gázfelhők miatt azonban abba az "irányba" 10000 fényév távolságba látunk el optikai tartományba,de az infravörös és a röntgensugárzás áthatol ezeken így ilyen fotók készültek meg készülnek rendszeresen a fekete lyuk és a körüli eseményekről.Ez csak egy szemléltetés volt mert más fekete lyukakról is készültek,meg készülnek csak itt ne hagyományos fotókra gondolj.de a Chandra röntgencsillagászati műhold [link] vagy a Spitzer űrteleszkóp infravörös felvételein [link] találsz "eredeti" képeket.
2015. ápr. 26. 10:27
 9/17 A kérdező kommentje:

Köszi #8 :) épp ilyesmire gondoltam :)

A szingularitás nem azt jelenti, hogy ott feltétlenül minden ember által megállapított fizikai törvény érvényét veszti. Annyit jelent, hogy más törvények is uralkodhatnak ott, de nem feltétlenül szigorúan csak olyanok, amelyeket mi nem ismerünk. A szingularitás csak annyit jelent, ogy szabálytalanság. Lehet, hogy a mi törvényeink uralkodnak ott, de máshogy érvényesülnek, vagy ki tudja...

Semmi biztosat nem tudunk még a fekete lyukak működéséről.

2015. ápr. 26. 12:12
 10/17 anonim ***** válasza:

A Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk (ami nagy valószínűséggel azonos a Sagittarius A rádióforrással), a megfigyelések és számítások alapján kb. akkora eseményhorizonttal rendelkezik, mint a Merkúr pályája, miközben 26 ezer fényévre van. Ez azt jelenti, hogy ilyen távolságból, mondjuk rálátnánk és ha lenne mögötte egy fényes köd, akkor is szinte esélytelen lenne lefotózni, olyan kicsinek látszana.

( [link] )

2015. ápr. 26. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!