Miert tolodik a el masik iranyba az egyensuly, amikor csokken a hidrogen?
Ezt nem ertem. Megvan hatarozva a kovetkezo kepletek:
N2+3H2->2NH3
CO+H2O->CO2+H2
Szoval, a CO csokkenes eseten visszaalakulashoz megy, de a hidrogennel miert van az, hogy az atalakulashoz megy, mikozben visszaalakulashoz kene mennie, mert ott csokken a Hidrogen es arra kell mutattnia?
Igazából nemigen lehet kivenni, mi is pontosan a probléma. Mi alapján mondod, hogy egyik vagy másik irányba kéne eltolódnia az egyensúlynak?
Az egyensúly az egyensúlyi helyzetből bizonyos behatás következtében tud eltolódni. Tisztázzuk le először milyen behatás éri a rendszert (komponenscsökkenés, hőmérsékletváltozás, stb), és ennek függvényében lehet választ adni a kérdésre.
A koncentráció növekedés az ellentétes oldalnak kedvez.
A koncentráció csökkenés az azonos oldalnak kedvez.
Ez azt jelenti, hogy ha pl. az ammóniaszintézisben növeled a H2 koncentrációt, akkor direktbe az NH3 irányába tolódik el az egyensúly, mert a rendszer célja, hogy a H2 koncentrációját csökkentse. Ha viszont csökkented a H2 koncentrációt, akkor egyre több NH3 disszociál H2-re (és N2-re), hogy próbálja egyenlíteni a külső hatást, ezért a N2 + H2 irányába tolódik el az egyensúly.
Ugyanez igaz a vízgáz reakcióra.
A baj az, hogy vagy a tanarom irta el, vagy en osszezavarodtam..
Szoval, vaz egy ilyen peldaul: N2+3H2->2NH3!
Es az volt a feladat, hogy merre tolodik az egyensuly, ha hidrogent csokkentem, es a tanar ezt rajzolta szo szerint: "->"
Szoval tenyleg osszezavarodtam
Ha csökkented a hidrogén mennyiségét az ammóniaszintézis során, akkor az egyensúly a reagensek felé tolódik el, nem a termékek felé. Az egyensúlyra felírható egyenlet:
K=[H2]^3*[N2]/[NH3]^2
Adott hőmérséklet és nyomás esetén "K" értékének konstansnak kell maradnia. Ha csökkented a hidrogén koncentrációját csökken a számláló értéke, ezt a rendszer pedig a nevező értékének csökkentésével (ammóniakoncentráció redukálásával) képes csak kompenzálni. Ennek a során az ammóniamolekula elbomlik hidrogénre és nitrogénre az alábbi módon:
2NH3 -> N2 + 3H2
Ezzel igyekszik kompenzálni a hidrogénveszteséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!