Egy átlátszó kupolákból összekapcsolt, nagyjából Föld méretű mesterséges "világ", amiben egy működő ökoszisztémát kellene fönntartani; egy ilyen létesítmény létéhez milyen megoldások kellenének, és milyen nehézségeknek nézne szembe?
Igen, és ugyanakkor élhető hőmérsékletet kéne benne létrehozni. Igazából ami érdekel ebben az ötletben, az a belső struktúrája. ( Én elfogadtam, hogy rendbe, felépítették.) Egyáltalán élhető-e lenne ez az egész?
Köszi a választ!
Nekem az Elysium-szerű forgó kerék megoldás tetszik, és valami hasonló meg is építhető lenne, persze nem olyan óriási.
( És nem nyitott, mert elszökik a levegő! :D )
Az Elysium-ban bemutatott kerék nem új ötlet, Larry Niven bácsi a Gyűrűvilág c. regényében pont ilyet "álmodott" meg. Bár lehet, hogy ő is más forrásból szedte az ötletet.
Lehet nyitott is, a gyűrű forgára által keltett mesterséges gravitáció bepréseli a levegőt a gyűrű aljába, ha van két fala is a gyűrűnek. Mint egy autógumi, azt is ha megfelelő mértékben megpörgeted, akkor sokkal több vizet tölthetsz bele, mint amennyi álló helyzetében belefér.
Kérdező, a napfény-szabályozás mehetne olyan módon, mint némely napszemüveg, amely erősebb napfény hatására elsötétül, kevesebb napfény hatására kivilágosodik. Így mindig nagyjából állandó fényerő jut be a gömbbe.
#4: "Lehet nyitott is, a gyűrű forgása által keltett mesterséges gravitáció bepréseli a levegőt a gyűrű aljába, ha van két fala is a gyűrűnek."
Tévhit! :D
Ha a mesterséges gravitáció a földihez hasonló, akkor a levegő sűrűségének változása a magassággal is hasonló.
Azaz több 10 km magasságban is jelentős a nyomása, tehát nagyon rövid idő alatt elszökne még 50 km magas fal esetén is!
"Lehet nyitott is, a gyűrű forgára által keltett mesterséges gravitáció bepréseli a levegőt a gyűrű aljába, ha van két fala is a gyűrűnek."
Egyszer ezt feldobtam kérdésként, hogy számoljunk utána, milyen magas fal kell, hogy kulturált mérték alatt maradjon a szivárgás és közben legalul földi szintű legyen a gravitáció és bizony az jött ki, hogy a minimum falmagasság méret a földi légkör magasságának sokszorosa lenne, még egy földnek megfelelő átmérőjű gyűrű esetén is, mert a központ felé a centrifugális erő, mint gravitáció-pótló sokkal nagyobb mértékben csökken a magassággal, mint a Föld gravitációja a talajtól távolodva.
Talán egy olyan gyűrűvilág, ami a Földet venné körül, olyan két földgolyónyi átmérővel, 100 km magas falakkal, talajszinten 1 G-nek megfelelő álgravitációval...
De akkor is olyan mértékű lenne a szökés, hogy ezt folyamatosan pótolni sokkal költségesebb lenne annál, hogy értelme lenne. Igazán praktikuma nincsen. Ha egy meteor a talajgyűrűt veszi telibe, ugyanúgy elszáll a légkör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!