SOS, ezekben mi a hiba?
1. Az adrenalin tartalékolja, míg a szimpatikus idegrendszer mozgósítja a szervezet erőit.
2. A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyként inzulint termel.
3. Az ingerületi állapotban megváltozik a sejthártya áteresztő képessége, és a negatív ionok áramolnak a sejten kívüli térbe.
Kérlek segítsetek!! :)
2.A hasnyálmirigy BELSŐ elválasztású...
A többit nem tudom.
1. Az adrenalin a szimpatikus idegrendszerhez hasonló hatású, sőt, maga is lehet szimpatikus ingerületátvivő (igaz, ezt a szerepet gyakran tölti be egy hasonló anyag, a noradrenalin). Azt talán te is tudod, hogy akkor szabadul fel főleg, ha valaki valamilyen izgalmi állapotban vagy stressz hatása alatt van. Gondolkodj el azon, ilyenkor a szervezet főleg a tartalékolással foglalkozik-e!
2. A külső elválasztású mirigyek azok, amelyek külső vagy belső testfelszínre ürítik váladékukat (például a bőr és a tápcsatorna mirigyei). A belső elválasztású mirigyek a vérbe ürítik a váladékukat (a hormonokat). A hasnyálmirigy kettős elválasztású mirigy, van külső és belső elválasztású része is. Azonban az inzulin (mivel hormon) a vérbe kerül.
3. Nyugalmi helyzetben egy sejt belseje negatívabb a sejten kívüli térnél. Ha ingerületi állapotba kerül (azaz akciós potenciál képződik rajta - erre csak az ideg és izomsejtek képesek), a sejthártyában ioncsatornák nyílnak meg. Ennek következtében olyan ionok is átjuthatnak a sejthártyán, amik nyugalmi helyzetben nem, vagy csak kis mértékben jutnak át. Azonban a negatív ionok közül a kloridionok eleve nagyobb mennyiségben találhatóak meg a sejten kívüli térben, a fehérje anionok pedig túl nagy méretűek, így nem férnek át a sejthártya pórusain. Ezért az ingerületi állapot alatt (főleg) pozitív ionok (kationok, Na+, K+) áramlanak át a sejthártyán.
Segíthetek, de ha én megadom a helyes választ, attól nem fogod jobban tudni (nem tudom, mennyire kell neked a biológia, a kérdések alapján valószínűleg nem annyira, de dolgozat akkor is lehet belőle). Helyesen a mondat:
Mind az adrenalin, mind a szimpatikus idegrendszer mozgósítja a szervezet erőit (egyébként szerintem helyesebb úgy, hogy tartalékait).
Egyébként az adrenalin a mellékvese velőben képződik, terelődése idegrendszeri szabályozás alatt áll, méghozzá épp a szimpatikus idegrendszer aktiválódása serkenti.
SOS, ezekben mi a hiba?
1. Az adrenalin és a szimpatikus idegrendszer mozgósítja a szervezet erőit.
2. A hasnyálmirigy belsö elválasztású mirigyként inzulint termel.
3. Az ingerületi állapotban megváltozik a sejthártya áteresztő képessége, és nátrium ionok áramolnak a sejtbe miközben kálium ionok áramolnak a sejten kívüli térbe.
Kérlek segítsetek!! :)
Keress kérdéseket hasonló témákban: házi feladat, biológia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!