Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha bolygókutatással szeretnék...

Ha bolygókutatással szeretnék foglalkozni, csillagászat vagy geofizika MSc-t válasszak?

Figyelt kérdés

Lehetséges, hogy már volt, de nem tudok dönteni. Gyerekkorom óta nagyon érdekel az űrkutatás, azon belül is leginkább a bolygókutatás, és ilyesmivel is szeretnék foglalkozni, de nem tudom, hogy melyik mesterszakkal lenne több esélyem (csillagászat, vagy geofizika - űrkutató és távérzékelő szakiránnyal). A helyzetet bonyolítja, hogy jelenleg Debrecenben vagyok elsőéves, földtudomány szakon (a fizikát nem mertem bevállalni, gimiben jó voltam belőle, de matekból és földrajzból emelteztem, és ha jól tudom, erről is lehet mindkét MSc-re menni), viszont itt se csillagászat, se geofizika szakirány, csak geológus, meteorológus vagy geográfus... Debreceniként nem mentem Pestre, de MSc-re mindenképp fel szeretnék. Ha mondjuk geológusként végeznék, mennyi esélyem lenne bekerülni így, hogy nem megfelelő szakirányt választok? (pláne, hogy ahogy néztem, évente 5-18 embert vesznek fel geofizikára, csillagászatra 3-5) Talán még a geológus áll a legközelebb hozzá, így abban gondolkodtam.

Valamint egy másik kérdés, ha esetleg nem jönne össze, melyik diplomával van több esélyem egyéb területen elhelyezkedni? (gondolok itt például csillagászként valami fizikusi állásra, vagy geofizikusként geológus stb.) Plusz nem feltétlenül maradnék Magyarországon, lehet gáz, de azért ilyen téren úgy gondolom, hogy külföldön több lehetőség van (nyelvtudás megvan, angol, német, francia nyelvvizsgám van)

Lehet, hogy ez most így nagyon elvontan hangzik, vagy nem is tudom... :D Igazából bármilyen tanácsnak nagyon örülnék, meg még messze is van végül is, van időm gondolkodni. Előre is köszönöm a válaszokat!

2015. ápr. 10. 14:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem konkrét tapasztalat, csak olvastam régebben, hogy több vezető műszaki jellegű beosztásban is dolgoznak csillagász végzettségűek. (Valami nagy távközlési céget hoztak fel példának, nem emlékszem a nevére.) De gondolom téged nem ez motivál. Geológusként-geofizikusként szerintem két fő területre kerülhetsz: gyakorlati alkalmazás (építkezések, bányák, vízgazdálkodás, kútfúrás :), stb.), vagy kutatás. Sajnos a kutatásra sosincs elég pénz, oda nehéz bekerülni, és nem is nagyon lehet válogatni a témákban.
2015. ápr. 10. 14:35
 2/6 anonim ***** válasza:

Ismerek egy csillagász csajt, képtelen volt elhelyezkedni Magyarországon. Nálunk amúgy is gyilkolják a tudományt, azt meg, amit "nem hasznos"-nak bélyegeznek, duplán gyilkolják, szóval szerintem inkább külföldben gondolkozz.

A helyedben utánaolvasnék a neten az elhelyezkedési lehetőségeknek (külföldi kutatóintézetek, egyetemek stb.), és írnék nekik, hogy milyen végzettséggel keresnek embereket. Plusz a legtöbb ilyen helyen dolgozó kutatónak van nyilvános életrajza, megnéznék közülük százat, hogy nekik milyen végzettségük van egészen pontosan.

2015. ápr. 10. 15:43
 3/6 anonim ***** válasza:

Hát nem tudom, én fizikusnak tanulok, de soha életemben nem féltem attól, hogy nem lesz munkám... Ha valamit normálisan csinálsz és nem csak kettesekkel vergődsz, akkor lesz munkád és lesznek olyan emberek is, akik segítenek majd, mert látták hogy tényleg csinálod és nem sajnálod a kihajtani a beled. Geofizikusról nem tudok mit mondani, de csillagász MSc során nagyon sok hasznos dolgot tanítanak, az elmélet mellett rengeteg gyakorlati dolgot is. Mivel ma már a csillagász is fizikus, így ha kihajtod a beledet, akkor az MSc képzés végére megszerzett gondolkodásmódoddal, rendkívüli problémamegoldó képességeddel és matematikai tudásoddal gond nélkül eltudsz helyezkedni a versenyszférában is gond esetén. Ha bolygókutatás érdekel, akkor MTA-ban kéne gondolkodnod. Képzés során ismerkedj, beszélgess. Engem több MTA-s kutató oktatott már, volt aki káoszelmélettel foglalkozott, volt aki műholdakkal kapcsolatosan csinált valamit meg miegymás. Ilyen esetekben kérdezni kell, mi hogy van és mit hogy lehet.

Szerintem nézd meg ezt a földtudományos dolgot, én is csillagászat miatt jöttem fizikára. Elején azt olvastam földrajzról is lehet szakosodni, aztán kiderült nem. Amit mára teljesen meg is értek. Kőkeményen kell a fizika a csillagászathoz és azt nem tanulod meg földtudományin. Ennek mindenképpen nézz utána, nehogy az legyen, hogy letolsz három évet és mégse lehessen.

2015. ápr. 10. 19:21
 4/6 szpeti1991 ***** válasza:

Szia!

Geofizikus MSc-re járok, bár nem űrkutató, hanem kutató szakirányra, de mivel egyrészt nagy az átfedés, másrészt a BSc-s szakdolgozatomat űrkutatásból írtam, van rálátásom a témára.

A geofizika űrkutatás szakiránya leginkább úgy írható le, hogy űrfizika-űridőjárás-távérzékelés triumvirátus, a hozzá tartozó masszív fizikával, programozással, matematikával. Szerethető, de azért nehéz, az elhelyezkedés esetleges, de azért van munka vele.

Nem minden évben indult szakirány, mert nem minden évben van elég jelentkező, de azért most úgy tűnik, hogy a következő években azért fog indulni.

Amire fel kell készülni, hogy a debreceni földtudomány BSc-je nagyon (legyünk jóindulatúak) más, mint a pesti földtudomány BSc. Van egy évfolyamtársunk, aki a debreceni földtudományról került be a geofizika msc-re, mert geológia msc-re nem vették fel. Bár csak fél évet fog csúszni, azért nagyon neccesen tudja megcsinálni, egyszerűen erre a matematikai-fizikai képzésre nem készítették fel Debrecenben. Szóval ha jössz, arra mindenképpen készülj, hogy 1) be kell pótolni kötelezően 2 félév alatt egy nagy rakás BSc-s tárgyat, méghozzá a legnehezebbek közül, és 2) nem lesz könnyű. Bár ha jó vagy matekból - fizikából, az valamennyit könnyít a dolgon, de azért kemény lesz.

Viszont a felvételi... No hát az nem lesz könnyű. A korábbi években az volt a tapasztalat, hogy 1-2 emberrel kevesebben végeztek földtudomány bsc-geofizika szakirányon, mint ahány embert felvettek MSc-re, így 1-2-3 külsős mindig befért. (Aki itt végzett, az eddig kivétel nélkül bejutott az MSc-re. Ez nem is véletlen, természetesen, ha érted, mire gondolok...) Viszont idén (nem tudom, mikor jössz egyébként) jó másfélszer annyi ember végez, mint a felvehető limit. Szóval, az biztos, hogy most nagyon nehéz lesz bejutni, és úgy néz ki, hogy mostantól ez lesz a tendencia: sokan jönnek bsc-n geofizika szakirányra, azok jó része el is végzi, viszont annál kevesebb embert vesznek fel. De még a jövő eldönti...

(A geológia MSc-n eddig is így volt, nagyon nehéz volt még itt végezve is bejutni az MSc-re.)

Szóval a csillagász MSc-re talán egy fokkal könnyebb lesz bejutnod. Ismerek onnan embereket, szóval oda is rálátok, hát, ott az egyetlen komoly gond, hogy nagyon kevés embert vesznek fel, de ahogy észrevettem, mindig próbálják a határokat kitolni addig, hogy minden jelentkezőt felvenni. (Azért 5-6 embernél nem szokott több lenni MSc-n. Volt olyan év, hogy egyetlen ember végzett BSc-n csillagász szakirányon és 3 emberrel indult az MSc...) A csillagász szakirány kevésbé marad a Naprendszeren belül, ez nem a klasszikus bolygókutatásról szól. Itt is sok a programozás és a matek-fizikai tudás, viszont sokkal inkább távoli csillagokra, azok megfigyelésére, viselkedésükre fókuszálnak, bolygókutatás maximum exobolygó kutatás értelemben van. Elhelyezkedni leginkább kutatóként lehet, nagyon nehezen. Ha igazán esélyt akar ott valaki, az kijár külföldre eresmussal, vagy akár külföldi párhuzamos msc-vel. De mondom, ez NEM klasszikus bolygókutatás.

Szóval nem vagy könnyű helyzetben, add be első helyen szerintem geofizikára, mert nehezebb bejutni, második helyen csillagászatra már nagyobb esélyed lenne bekerülni.

2015. ápr. 11. 14:55
 5/6 szpeti1991 ***** válasza:
Csillagászatra, geofizikára és meteorológiára földtudomány BSc-ről és fizika BSc-ről is lehet szakosodni, bár hagyományos értelemben véve ezek azért a földtudomány BSc szakirányai, a földrajz-földtudományi iskola részei. (A földtudományi BSc további szakirányai a térképészet, geológia, geomorfológa.) A földrajznak gyakorlatilag semmi köze a földtudományhoz (szerencsére...), igazából nem is értem, miért vonnak minket még mindig össze a fejesek :)
2015. ápr. 11. 14:58
 6/6 A kérdező kommentje:

Hűha, nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ! (különösen szpeti1991-nek a részletes leírásért)

Néhány előző válaszoló pontjaira reagálva csak annyit szeretnék mondani, hogy igen, leginkább a kutatás motiválna, és főleg külföld, de egészen konkrét elképzelésem még nincs.

"Elején azt olvastam földrajzról is lehet szakosodni, aztán kiderült nem. Amit mára teljesen meg is értek. Kőkeményen kell a fizika a csillagászathoz és azt nem tanulod meg földtudományin. Ennek mindenképpen nézz utána, nehogy az legyen, hogy letolsz három évet és mégse lehessen."

Itt nem teljesen tiszta, a földrajz hogy kapcsolódik, de ha jól értettem pl. az ELTE honlapján leírtakat, akkor földtudomány és fizika BSc-ről is lehet menni mind csillagászat, mind geofizikára. Vagy itt a nem megfelelő szakirányra gondolsz? (tehát pl. földtudomány-geológia szakiránnyal mennék csillagászatra, de ha jól értem, valamilyen szinten a BSc-s szakirány mindegy). Amit szpeti1991 leírt, abból azt veszem ki, hogy akkor nyilván előnyben részesítik azokat, akiknek megfelelő a szakiránya, és ha marad hely, akkor vesznek fel még egyéb szakirányosokat.

"Amire fel kell készülni, hogy a debreceni földtudomány BSc-je nagyon (legyünk jóindulatúak) más, mint a pesti földtudomány BSc. Van egy évfolyamtársunk, aki a debreceni földtudományról került be a geofizika msc-re, mert geológia msc-re nem vették fel. Bár csak fél évet fog csúszni, azért nagyon neccesen tudja megcsinálni, egyszerűen erre a matematikai-fizikai képzésre nem készítették fel Debrecenben. Szóval ha jössz, arra mindenképpen készülj, hogy 1) be kell pótolni kötelezően 2 félév alatt egy nagy rakás BSc-s tárgyat, méghozzá a legnehezebbek közül, és 2) nem lesz könnyű. Bár ha jó vagy matekból - fizikából, az valamennyit könnyít a dolgon, de azért kemény lesz."

Igen, ettől viszont tartok :/ Vagyis sejtettem, hogy valami hasonló lesz, bár azt nem gondoltam volna, hogy csillagászatra még könnyebb bekerülni, mint geofizikára.

Igazából valami olyasmire is kíváncsi lettem volna, hogy például melyik MSc-nek van több köze a bolygókutatáshoz, de ahogy nézegettem a tantárgyi tematikákat meg a te válaszod alapján is inkább a geofizika akkor.

Nos, azért sokat segítettetek, gondoltam, hogy nem lesz könnyű, de majd igyekszem odatenni magam, és még bővebben utánaérdeklődök :) Még egyszer köszönöm mindenkinek a válaszokat!

2015. ápr. 17. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!