Melyiket válasszam? Csillagászat, vagy geofizika? Eléggé tanácstalan vagyok.
Nagyon szeretem a fizikát, matematikát, a csillagászatot, és a földfizikát is. Pár héten belül szakirányt kell választanom, és még mindig nem tudtam dönteni. Tudtok tanácsot adni? Elhelyezkedésről mondani esetleg valamit? Összegezve a csillagászatot érdekesebbnek, vonzóbbnak tartom, geofizikánál viszont biztosabb állásról beszélnek, és döntésképtelen lettem.
Köszönöm, ha válaszoltok!
hát, ha rám hallgatsz, akkor felveszed a geofizikát és az első fizetésedből veszel egy tükrös teleszkópot. :)
a csillagászat nagyon szép, nagyon izgalmas, valószínűleg még alapjaiban fogja megrengetni a világképünket, de akkor is csak egy hobbi. persze az nagyon jó, ha az ember meg tud élni a hobbijából, de ez azért annyira nem jellemző.
válaszd azt, amiből meg tudsz élni és tudod finanszírozni a hobbidat. így leszel boldog ember :)
Szia! Én geofizikus MSc-s vagyok az ELTE-n, ismerek csillagászokat is.
Elöljáróban, azért a geofizikában sem dobálják ma már utánunk a munkalehetőségeket, főleg az iparban van telítve a szakma. Azért kutató pályára be lehet kerülni (doktorival az egyetemre, vagy MFGI-be), szóval az biztos, hogy geofizikusként nem reménytelen elhelyezkedni, sőt, a tavaly végzettek közül (kb. 15 ember) majdnem mindenki (talán egy kivétellel) szakmán belül helyezkedett el, de azért nem mindenki olyan területen, ahol szeretett volna, vagy ahol igazán jól keresne.
A csillagászattal én is kacérkodtam, de ezzel a szakiránnyal tényleg nincs sok remény, maximum külföldön és kiemelkedő szakmai tudással. De azért számít, hogy ha szereted, jobban, mint a geofizikát, akkor azért nem kárhozat ezt választani :)
Van áthidaló megoldás is: nálunk az MSc-n két szakirány van: kutató geofizikus és űrkutató geofizikus. A kettő eléggé elkülönül. Előbbi a hagyományos geofizikai problémákkal foglalkozik (szénhidrogének, nyersanyagok kutatása, szelvényezések, lemeztektonika, ilyesmi), míg utóbbi a Föld körüli térség fizikájával (palzmaszféra, ionoszféra, magnetoszféra, tágabb értelemben a Naprendszer is, földszerű bolygók főleg) ÉS távérzékeléssel. Ez azért már közelebb áll a csillagászathoz, nemde? :)
Tény, kevesebb űrkutató geofizikusra van szükség, de kevesen is mennek (idén négy fővel indult, elmúlt években egyáltalán nem), szóval szerintem annyit azért felszippant a szakma.
Remélem, tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!