Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan állapítják meg ezt?

Szuperpocok kérdése:

Hogyan állapítják meg ezt?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy csillagászok találtak egy bolygót melynek felszíne gyémánt. Ezt űrteleszkópon keresztül, hogy állapítják meg?

2014. máj. 1. 20:07
 1/2 2xSü ***** válasza:

Gondolom a csillag fényének spektrumát elemezve lehet következtetni a csillag pontos anyagi összetételére. Ha a bolygó áthalad a Nap előtt, akkor a légkör megváltoztatja a spektrumot, az eredeti spektrummal összevetve meg lehet következtetni a légkör anyagára is. Ha a bolygó nem takarja ki a csillagot, a róla visszaverődő fényből is lehet következtetni a nem átlátszó anyagokra.

Továbbá a tömege is mérhető egy csillagnak, illetve a mérete is, így például a sűrűsége is. Ez is hozzájárulhat az anyagának meghatározásához, bár önmagában nem elegendő. Illetve lehet modellezni a bolygón uralkodó viszonyokat, amiből az anyag különböző elrendeződéseit lehet modellezni.

Gondolom itt is az van, hogy kiderült, hogy a bolygó anyagának jelentős mennyisége szén, mert a spektruma szén, illetve szén alapú egyéb anyagok jelenlétére utal. A bolygón uralkodó nyomás, hőmérséklet is modellezhető, így meg tudjuk mondani, hogy a szén milyen formában van jelen, amorf szénként, grafitként vagy gyémántként.

De hogy pontosan hogyan történik azt nem tudom, én csak olvastam a témáról, magam nem fedeztem még fel exobolygó. :-)

2014. máj. 1. 21:41
 2/2 A kérdező kommentje:

Váóóóóó a mindenit :)))))))))))))

Köszi a választ ^_^

2014. máj. 16. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!