Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy novenynek tenyleg faj ha...

Hulye.vagy kérdése:

Egy novenynek tenyleg faj ha letepjuk a levelet vagy az agat?

Figyelt kérdés
Tenyleg ereznek?

2015. ápr. 9. 16:53
1 2
 11/14 anonim válasza:
De itt élőlényekről beszélnénk, nem ember alkotta dolgokról.
2015. ápr. 10. 09:50
 12/14 anonim ***** válasza:

Szerintem már kezd elmosódni a határ, pl egy egyetemi robot már fejlettebb mint egy növény, napelemmel önellátó, érzékeli a környezetét, reagál a változására, egyedül szaporodni nem tud

Visszatérve a kérdésre. Az ember hajlamos rá elöltetni a saját érzelmeit/gondolkodását másokra/más dolgokra. Pl egy arcot bárhol felismerünk, már 3-4 szögben is, kötődni is szoktunk dolgokhoz, én pl néha bekapcsolom a régi gépem, hogy érezze, hogy nem felejtette el, pedig tudom, hogy nem él, nem érez stb.

2015. ápr. 10. 10:38
 13/14 Vree ***** válasza:
100%

Rossz a kérdés.

Amikor letéped a nővény levelét, közvetít-e a külső hámrétegén található receptorsejt egy elektromos jelet egy idegpályákból álló központi szervbe, amire az gyors reflexszerű mozgással reagál?

-> Nem.

De van-e valami hasonló dolog?

-> Igen.

A növények, ha sérülnek, akkor etiléngázt bocsájtanak ki a növény geljes felszínén.

Az etilén különböző reakciókat vált ki a növényben

[link]

A Missouri-i Egyetem szerint még a zajra is képesek reagálni, amit egy őt evő kártevő kelt.

Egyes növényekben olyan anyagok aktiválódnak ilyenkor, amik megmérgezik a kártevőt, vagy nagyobb ragadozókat csábítanak oda.

Ugyanúgy képesek "kizárni" azonkívül az olyan érzeteket, amiknek folyamatosan ki vannak téve. Ha folyamatosan stimulálsz egy növényt, akkor egy idő után kevésbé reagál majd - ez is egyfajta tanulás.

Nem szabad antropomrfizálni: hajlamosak vagyunk vagy azt feltételezni, hogy a növények pont olyanok, mint mi (és akkor, jaj, fáj nekik, jaj de szörnyű), vagy hogy mert mások mint mi, nem is számítanak, hiszen nem képesek "valódi" érzésekre (valódi=emberszerű, ami jól mutatja a sovinizmusunkat).

A növény igen, reagál valamilyen módon, ha károsodik.

Az ember is.

Embernél általában igyekszünk elkerülni a permanens traumákat, amik negítívan hatnak az egyén fejlődésére.

Növényeknél...szerintem még kutatás sincs rá, hogy az ilyet lehetne-e egyáltalán mérni. Lehet-e egy növény túlérzékeny/paranoiás mondjuk? Nyilván minden életforma elveszytheti az egyensúlyát megpróbáltatások hatására.

2015. ápr. 10. 14:18
 14/14 anonim válasza:

Az egyszer biztos hogy nem fáj "neki", és nem véletlenül szokták a növényeket vegetációnak is nevezni, hiszen egy agyhalott embert is életben tudnak tartani, aki szintén csak vegetál már ilyenkor (és természetesen nem érez semmit)

Amúgy embereknél is van ilyen ritka genetikai betegség, hogy nem éreznek fájdalmat.. ami elsőre jól hangozhat, viszont a fájdalom érzés nem véletlenül alakult ki.. pl ha nem éreznéd hogy pl eltörött a bordád és tovább erőltetnéd megad akkor még jobban megsérülnél...

2015. máj. 2. 03:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!