Aszkorbinsav por vagy gyümölcs?
Értelemszerűen ugyanúgy hat.
Viszont: a gyümölcsben nem csak aszkorbinsav van, hanem számtalan egyéb anyag is, amit a gyümölccsel beviszel, míg "natúr" aszkorbinsav porral nem.
Ezenkívül a por nagy tömegben, szinte egyszerre szívódik fel, így hirtelen sok lesz, ezért a vese nagyrészét ki fogja szűrni, míg a gyümölcsből jóval lassabban, akár órás időszakban oldódik ki, ahogy emészted meg, ezért a hatás jóval stabilabb c-vitamin szintet fog eredményezni.
De maga az anyag teljesen ugyanaz, ami a gyümölcsben van, meg ami a porban van, de a felszívódása (illetve az egyéb anyagok) teljesen más.
Szóval ha C-vitamint szedsz, sokkal jobban jársz, ha napjában (akár 4-5 alkalomra leosztva) szeded be a napi adagodat, mintha egyszerre egy lórúgás, mert utóbbi esetben csak a szennyvíz savasságát növeled. Ezért is röhejesek azok, akik naponta egyszerre bevesznek 4-5 GRAMM aszkorbinsavat - és rendkívül rövid időn belül ki is pisilik a nagy részét.
További információ: a mesterséges aszkorbinsav általában racém elegy, így vitaminként csak a bevitt mennyiség 50%-a (illetve az L-izomer aránya) hasznosul (antioxidáns hatása a teljes mennyiségnek van). A természetben csak az L-aszkorbinsav fordul elő.
Bizonyos gyümölcsben található vegyületek, pl. a rutin növelik a C-vitamin hatékonyságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!