Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Aszkorbinsav por vagy gyümölcs?

Aszkorbinsav por vagy gyümölcs?

Figyelt kérdés
Valahol azt állítják, hogy az aszkorbinsav por ugyanolyan hatásos mintha gyümölcsöt ennénk, valahol azt, hogy a por nem hat. Vegyészek, gyógyszerészek, mi a véleményetek erről?

2015. ápr. 1. 12:18
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Értelemszerűen ugyanúgy hat.


Viszont: a gyümölcsben nem csak aszkorbinsav van, hanem számtalan egyéb anyag is, amit a gyümölccsel beviszel, míg "natúr" aszkorbinsav porral nem.


Ezenkívül a por nagy tömegben, szinte egyszerre szívódik fel, így hirtelen sok lesz, ezért a vese nagyrészét ki fogja szűrni, míg a gyümölcsből jóval lassabban, akár órás időszakban oldódik ki, ahogy emészted meg, ezért a hatás jóval stabilabb c-vitamin szintet fog eredményezni.


De maga az anyag teljesen ugyanaz, ami a gyümölcsben van, meg ami a porban van, de a felszívódása (illetve az egyéb anyagok) teljesen más.


Szóval ha C-vitamint szedsz, sokkal jobban jársz, ha napjában (akár 4-5 alkalomra leosztva) szeded be a napi adagodat, mintha egyszerre egy lórúgás, mert utóbbi esetben csak a szennyvíz savasságát növeled. Ezért is röhejesek azok, akik naponta egyszerre bevesznek 4-5 GRAMM aszkorbinsavat - és rendkívül rövid időn belül ki is pisilik a nagy részét.

2015. ápr. 1. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Ozmium42 ***** válasza:

További információ: a mesterséges aszkorbinsav általában racém elegy, így vitaminként csak a bevitt mennyiség 50%-a (illetve az L-izomer aránya) hasznosul (antioxidáns hatása a teljes mennyiségnek van). A természetben csak az L-aszkorbinsav fordul elő.


Bizonyos gyümölcsben található vegyületek, pl. a rutin növelik a C-vitamin hatékonyságát.

2015. ápr. 1. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Hogy én is árnyaljam a képet megjegyzem, hogy a gyümölcs nem elhanyagolható mennyiségű cukrot is tartalmaz, ami a súlyproblémákkal küzdőknek némi hátrányt jelenthet.
2015. ápr. 2. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim válasza:
Mindkettőre szükség van, de a gyümölcsökre leginkább a rost miatt, mert a hasznosanyag tartalmuk már jelentősen alacsonyabb, mint volt 20-25 éve. Az ún mesterséges vitaminok pontosan ugyanúgy hasznosulnak, mint az ún természetes vitaminok.
2015. ápr. 3. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!