Bool algebra valaki?
A példa:
ABnegált+Anegált•BnegáltC
...ahol a "negált" csak a közvetlen előtte lévő betűre vonatkozik.
Feladat hogy egyszerűsítsem alapműveletekkel.
Itt az zavar hogy miért van a BnegáltC tag előtt ÉS jel ha a többinél csak simán egymás mellé van írva a két betű? Én abban a hiszemben voltam eddig hogy az is ÉS-nek minősül ha egymás mellé írjuk a betűket és azok felcserélhetőek egymással. Most akkor hogy van ez?
Én is úgy tudtam és láttam eddig, hogy simán egymás mellé írva is használható. Lehet, hogy elírás vagy elgépelés, mármint attól, aki kiadta a feladatot.
Nem maradt le esetleg valami zárójel, pl. így:
(ABnegált+Anegált)•BnegáltC
Nem hiszem hogy lemaradt mert van még egy rakás ilyen példa és többen is van ilyen. De mondjuk csak olyan helyen látok • jelet ahol két negált van egymás mellett. Ebből azt gondolnám hogy csak így tetszett vmiért a szerzőnek, de nekem mégsem az jön ki mint a megoldásos pdf-ben. Bár az csak egy ismeretlen gyereké, de ha már 36 oldalnyi példát megcsinált nem hiszem hogy a legegyszerűbbet rontotta el.
Ő ezt számolta: ABneg+Aneg•BnegC=Bneg(A+AnegC)=Bneg(A+C)=ABneg+BnegC
Én ha ugyan annak veszem a •-t mint az egymás melletti betűket akkor ezt hozom ki: ...=Bneg(A+AnegC)=BnegC Tehát kiemeltem először Bneg-et majd a zárójelben az A+Aneg=1 alapösszefüggés alapján 1•C lesz a zárójelben ami viszont A•1=A alapösszefüggés alapján az egész zárójeles cumó C lesz és így jön a BnegC végeredményem. Neki viszont valamiért kiemelés után a zárójelben levőkből A+C lesz. Azt nem értem hogy hozta ki... Felejtsem el ezt a pdf-et vagy jól csinálta?
Ne felejtsd el ezt a PDF-et,. jól csinálta a srác.
Anyi a trükk, hogy ha valahol mondjuk A van, akkor ahhoz hozzá lehet vagyolni még bármilyen A·X-et, nem változik az érték. Így látható be::
A = A·1 = A(1+C) = A + AC
Jelen esetben így lehet felhasználni:
A + AnegC = A + AC + AnegC = A + (A+Aneg)C = A + C
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!