Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Bool algebra valaki?

Bool algebra valaki?

Figyelt kérdés

A példa:

ABnegált+Anegált•BnegáltC

...ahol a "negált" csak a közvetlen előtte lévő betűre vonatkozik.

Feladat hogy egyszerűsítsem alapműveletekkel.

Itt az zavar hogy miért van a BnegáltC tag előtt ÉS jel ha a többinél csak simán egymás mellé van írva a két betű? Én abban a hiszemben voltam eddig hogy az is ÉS-nek minősül ha egymás mellé írjuk a betűket és azok felcserélhetőek egymással. Most akkor hogy van ez?

2015. márc. 24. 15:30
 1/5 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudtam és láttam eddig, hogy simán egymás mellé írva is használható. Lehet, hogy elírás vagy elgépelés, mármint attól, aki kiadta a feladatot.

Nem maradt le esetleg valami zárójel, pl. így:

(ABnegált+Anegált)•BnegáltC

2015. márc. 24. 15:48
 2/5 A kérdező kommentje:

Nem hiszem hogy lemaradt mert van még egy rakás ilyen példa és többen is van ilyen. De mondjuk csak olyan helyen látok • jelet ahol két negált van egymás mellett. Ebből azt gondolnám hogy csak így tetszett vmiért a szerzőnek, de nekem mégsem az jön ki mint a megoldásos pdf-ben. Bár az csak egy ismeretlen gyereké, de ha már 36 oldalnyi példát megcsinált nem hiszem hogy a legegyszerűbbet rontotta el.

Ő ezt számolta: ABneg+Aneg•BnegC=Bneg(A+AnegC)=Bneg(A+C)=ABneg+BnegC

Én ha ugyan annak veszem a •-t mint az egymás melletti betűket akkor ezt hozom ki: ...=Bneg(A+AnegC)=BnegC Tehát kiemeltem először Bneg-et majd a zárójelben az A+Aneg=1 alapösszefüggés alapján 1•C lesz a zárójelben ami viszont A•1=A alapösszefüggés alapján az egész zárójeles cumó C lesz és így jön a BnegC végeredményem. Neki viszont valamiért kiemelés után a zárójelben levőkből A+C lesz. Azt nem értem hogy hozta ki... Felejtsem el ezt a pdf-et vagy jól csinálta?

2015. márc. 24. 16:47
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha két negáltat kell éselned, akkor kiviheted a negálást, ekkor az ésből vagy lesz.
2015. márc. 24. 16:54
 4/5 bongolo ***** válasza:

Ne felejtsd el ezt a PDF-et,. jól csinálta a srác.

Anyi a trükk, hogy ha valahol mondjuk A van, akkor ahhoz hozzá lehet vagyolni még bármilyen A·X-et, nem változik az érték. Így látható be::

A = A·1 = A(1+C) = A + AC

Jelen esetben így lehet felhasználni:

A + AnegC = A + AC + AnegC = A + (A+Aneg)C = A + C

2015. márc. 24. 17:40
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! így már megvan :)
2015. márc. 25. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!