Meteorológia. A felhők kétféle képpen befolyásolják egy bolygó hőmérsékletét?
A felhők elvileg kétféle hatást fejtenek ki.Hűtő hatást fejtenek ki a nappali oldalon azáltal hogy a fehér színük miatt visszaverik a Napból érkező sugarakat.És melegítő hatást fejtenek ki az éjszakai oldalon,ahol a felszín által kisugárzott hőt nyelik el és sugározzák vissza a felszín felé.
A nappali oldal hűtésében nem vagyok biztos.Lehet hogy ott is elnyelik az infravörös sugárzást?
Mert ha valóban visszaverik a nappali oldalra érkező sugárzás egy részét (hűtenek),és elnyelik az éjszakai oldalon elszökő hőt (fűtenek) akkor végső soron kiegyenlítik az egész bolygó hőmérsékletét,nem?
"végső soron kiegyenlítik az egész bolygó hőmérsékletét,nem?"
Nem egészen. Ne felejtsd el, hogy mekkora a Föld, és nincs mindenhol felhő sem egy adott pillanatban.
Nem vagyok benne teljesen biztos, de szerintem a szelek egy része is azért alakul ki, mert eltér a hőmérséklet a Föld különböző pontjain, és így nyomáskülönbség alakul ki a helyek között.
Ha az egész légkört nézed, a felhők nappal és éjszaka is hűtenek. Az történik ugyanis, hogy a magasból nézve a felhők a sötétebb földfelszínt ragyogóan fehér felszínnel helyettesítik, ami nappal kevésbé melegszik, éjjel pedig jobban hűl.
Való igaz, hogy a földfelszín, ahol mi élünk, kevésbé hűl le éjszaka, ha felhős az égbolt. Ez azért van, mert a felhő elszigeteli a földfelszínt a világűrtől, és a kisugárzás (hűlés) ilyenkor inkább a felhő tetejéről történik. Ott viszont intenzívebben, mint ha a sötét földfelszín sugározna ki, tehát összességében jobban hűti a légkört.
Egyébként ha nem is konkrétan a felhők, de a vízgőz és a felhők keletkezésükhöz nélkülözhetetlen porszemcsék, aeroszolok az üvegházhatáson keresztül fűtő hatást is kifejtenek. Napjaink egyik legizgalmasabb tudományos kérdése, hogy az aeroszolok vajon összességében fűtenek vagy hűtenek-e, tehát hogy az általuk okozott üvegházhatás erősebb-e az általuk létrehozott felhők hűtő hatásánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!