Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Segítene valaki, élettani...

Segítene valaki, élettani (biológia) számítás?

Figyelt kérdés

Nyugalmi állapotú ember csak glükóz elégetésével jut energiához. A kilégzett Co2(szén-dioxid) mennyisége alapján ki kell számolni, hogy hány gramm glükózt éget el az emberünk.

adatok: -glükóz moláris tömege 180g/mol

-vizsgált körülmények között a gázok moláris térfogata 25 dm3/mol

-a kilégzett levegő 5%-a Co2-t tartalmaz, a belélegzett levegő 0% Co2-t

A KÉRDÉSEM: az egyenlet alapján,vagyis ugye, ez: C6H12O6(glükóz) + 6 O2 ----> 6 Co2 + 6 H2o

SZóval a kérdésem, hogyha 5 százalék a kilégzett levegő széndioxid-ja, akkor ez azt is jelenti, hogy a sejtek az oxigén 5 százalékát használták fel, hisz így lesz 5 százalék végtermék, vagyis Co2 az egyenlet alapján? EZ a kérdésem, hogy ez a gondolatmenet helyes-e, ha igen, akkor meg tudom oldani a feladatot, ha nem, akkor gáz. Tehát ha 5 százalék a kilégzett levegő CO2-je,(a belégzetté 0% a fe3ladat szerint), akkor 1 mol glükóz + 6 mol oxigén-ből lesz 6 mol széndioxid alapján 6 kilégzett Co2 egyenlő a belégzett O2 5 százalékának felhasználásával?

Bocsi ha érthetetlen, jobban nem ment.

18 éves / Nő

2015. márc. 21. 10:26
 1/5 anonim ***** válasza:
Nincs megadva a kilélegzett CO2 térfogata véletlenül? Ha leírod, szívesen levezetem a feladatot.
2015. márc. 21. 15:12
 2/5 anonim ***** válasza:

Bocsi, a kérdésedet nem igazán értem. Nem lehet, hogy túlbonyolítod? Feltételezem, hogy a feladat szövegében a kilélegzett levegő térfogata van megadva, és abból kell kiszámolni a glükóz tömegét.

Kilélegzett levegő:

V = x dm^3

V (CO2) = 0,05x dm^3

n (CO2) = 0,05x / 25 mol

C6H12O6 + 6 O2 ---> 6 CO2 + 6 H2O

n (C6H12O6) = 0,05x / 25 / 6 mol

m (C6H12O6) = 0,05x / 25 / 6 * 180 g

2015. márc. 21. 15:21
 3/5 A kérdező kommentje:
lehetséges hogy túlbonyolítom, ez nagyon jellemző rám, de sajnos nincs egyáltalán megadva a kilégzett levegő térfogata. :/ :(
2015. márc. 21. 17:20
 4/5 bbaallzzssaamm válasza:

Azt számold 4 liternek.......mert biz ha nincs pontosan megadva, akkor ez a feladat igazából csak szívatás.......mert mindenek előtt pontosan tudnod kell hány mol co2 lett kilélegezve, anélkül esélytelen.

Hol lélegzik az az ember, hogy nincs a belélegzett levegőben co2? A Kilimandzsáró csúcsán?

2015. márc. 21. 20:14
 5/5 A kérdező kommentje:
Utolsó, ez vccies! :D Kilimadzsaro :D igen, ezt én is odaírtam a feladathoz, hogy van a belégzett levegőben is Co2 :D nehogy itt aztán érettsign bekavarjon nékem ez a feladat :D
2015. márc. 21. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!