Mi számít jó és mi számít rossz vízoldhatóságnak?
Üdv!
Technikai jellegű kérdésem lenne.
Kémia tanuláshoz készítek magamnak táblázatot, amelyben rendszerezni szeretném az a különböző vegyületeket, tulajdonságaikat. A vízoldhatósági adatokat g/100ml-ben adom meg, és itt merült fel bennem a kérdés: mi számít jó illetve mi számít rossz vízoldhatóságnak?
Gyakran mondogatják, hogy valami vízben jól/rosszul oldódik.
Az említett mértékegységben kifejezve (g/100ml) ez mit jelent? Van valahol egy határ, ami alatt rosszul, felett pedig jól oldhatónak mondunk valamit? Mihez képest hívjuk őket így, vagy úgy?
Remélem érthető a kérdésem. :)
Előre is köszönöm a válaszokat!





Ki kéne nyitni a tankönyvet drágaszágom.
Amúgy nem, ez a jó-rossz dolog nem határozott hivatalos kategória, csak afféle iránymutató. Ha van is valahol vmi tankönyvi határ a "jó" és "rossz" között lesz majd egy középső kategória, merta világ már csak ilyen.





Az eredeti kérdésre, van egy elméleti és egy gyakorlati megközelítés. Jó oldhatóság az, amikor az oldandó anyag és oldószer affin, akár molekulárisan is hasonlóak (poláris-apoláris) és a feloldható anyag mennyisége jelentős.
De mi a jelentős?:-)
Általában véve, laborban a 2-3 g/100ml (amúgy inkább oldószer tömegben adják meg, azaz g/100g) a kis oldhatóság, azaz max 2-3% oldat készíthető belőle. A nagy vagy jelentősebb oldhatóság értelemszerűen az ennél több.
De ne feledjük ez erősen hőfok függő, így táblázatodba ezt is foglald bele. Van ami szobahőmérsékleten nem anniyra oldható, de a hőmérséklet növekedésével exponenciálisan javul, és van, ami lineáris.
Kémiaibb válasz, hogy a jelentősebb oldhatóságok kifejezhetők a g/100 oldhatósággal, és a kicsit vagy nem oldható anyagok telített oldatainak egyensúlyát inkább ún. megoszlási hányadossal, vagy oldhatósági szorzattal jellemzik. (pl. K=2*10e-7 )
Köszönöm mindkettőtöknek, bár az első válaszoló lekezelő arroganciáját nem egészen értem. Miből vontad le azt a kitűnő következtetést, hogy nem nyitom ki a tankönyvet? Feleslegesen voltál bunkó.
A második válaszolónak köszönöm szépen a segítséget. Természetesen a hőmérsékletet jelöltem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!