Ha a mosogatószer és a mosópor is képes a zsír oldására, akkor mi a különbség köztük?
Ez a kérdés tetszik. Gondolkodó ember benyomását kelti.
A válasz pedig az, hogy oké hogy a szennyeződések gyakran hasonlóak, viszont nem mindegy, miről kell eltávolítani. Egy sima felületű porcelán vagy műanyag tányérról sokkal könnyebb lemosni a zsírt mint egy ruháról, ahol még be is ivódhat a szálakba ahol erősebben megkötődhet a szennyeződés. Ezért a kétféle anyag tisztítására nem ugyanaz a mosószer lesz alkalmas. A mosóporokhoz gyakran adnak vízlágyítót, mert a vízben lévő ionok zavarhatják a mosószer "bejutását a szálakba" - eléggé leegyszerűsítve fogalmazva. Üvegpohárnál pl nincs ez a probléma. Egyébként maga a "hatóanyag", azaz a micellaképző vegyszer lehet hogy ugyanaz (ionos felületaktív anyagok, ezt gyakran olvashatod mindenféle tisztítószer flakonján), de a felhasználástól függően nem mindegy milyen adalékanyagokat alkalmazunk. Mosóporokba pl kell habzásgátló, mert különben elöntené az egész lakást a szennylé. Ennek komoly tudománya van: fontos kérdés, hogy mennyire fékezzük le a habzást ahhoz hogy tisztítani még tudjunk vele, de ne ömöljön hab a mosógép összes nyílásából. Kézi mosogatószernél erre nem kell figyelni, ezért az egy egyszerűbb termék és ezáltal olcsóbb. A mosószerek elkülönülése tehát igenis fontos mert az adalékok szempontjából nem mindegy hogy mire szeretnénk használni. De a kérdés remek volt, remélem tudtam is segíteni. Jó látni néha a sok házi feladatos kérdés után azt is hogy valaki önálló gondolkodásra s hajlandó :)
+
mosásnál dolgozhatunk 90 fokon is akár, egy kézi mosogatásnál ez erősen nem ajánlott.
a mosószer maradványokat kiöblítjük a ruhából (többek között erre való az öblítő), a mosogatószerben benne ázik a kezünk.
a mosogatásnál jellemzően friss szennyeződéssel van dolgunk, a mosásnál pl. egy nadrágot jellemzően nem mosunk ki egy napi hordás után.
Az elsőnek részben igaza van, azonban nagyrészt marketingfogásról van szó.
A lényeg a tenzid (felületaktív anyag, "szappan"), a különbség csak a körítés. (Pl a "habzásgátló" ami a mosóporok nagy részét kiteszi az közönséges konyhasó, a vízlágyító pedig trisó). Tesznek hozzá szín- és illatanyagokat, stb.
Szóval a lényeg, amitől mosó-, mosogató-, tisztítószer lesz valami, az már most is ugyanaz bennük, csak a körítés más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!