Hogyan adjuk meg a szélsőértéket, ha nyílt intervallum van?
Mármint van egy függvényem, ami: f(x):-1/2^x; [-6;4)-->R
És most nem tudom, milyen jellel jelöljem a minimum értéket, ami a 4-nél lenne, de az már nem számít bele a függvénybe, ez a nagy gondom,tudna valaki sürgősen tenni az ügyemért?
"de ez a függvény nagyon is fogyó*, lehet, hogy a zárójelet nem raktam ki, de a műveleti sorrend szerint ez: mínusz egyketted^x"
vesd össze:
"Én meg azt nem szeretem, ha nem gondolkozol*, mielőtt cselekszel!"
NO COMMENT
"Bárkinek lehet más ötlete."
-Itt nem az én "ötletelésemről" van szó, hanem arról, hogy analízis tárgyakon tanítottak valamit az egyetemen. Ezt bátorkodtam használni. Hidd el, nem én találtam ki a supremum fogalmát... :)
Megjegyzem a többiek ugyanazt írták, amit én is.
Megjegyzés 2.: a feladat szvsz. éppen azt akarja vizsgálni, hogy tudod-e, hogy milyen értelemben monoton a függvény.
"lehet, hogy a zárójelet nem raktam ki, de a műveleti sorrend szerint ez: mínusz egyketted^x"
Jól értem??? (-1/2)^x lenne a függvény zárójelesen?
Most már áruld el, hogy milyen egyetemen volt ez a feladat? Mert nem gimis, az tuti. Ez egy komplex függvény lesz, olyanon viszont szélsőértéket nem is tudom, szoktak-e definiálni? Nagyon elvont matematikusok esetleg... Ami tuti, az az, hogy nem monoton fogyó...
Ha viszont normál valós függvény, vagyis mondjuk így kell zárójelezni: -1/(2^x), akkor monoton növekedő, és nincs maximuma.
@13. Nem, nem arról van szó. ;) Nyilván -(1/2^x)=-(1/2)^x függvényről van szó, csak úgy lett neki leírva, hogy nem kellett zárójel, gondolom.
Kedves Kérdező! Ne haragudj, de hányszor kell és kiknek még leírni, hogy a függvényed monoton növekvő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!