Télen a sarkkörön túl mindig van sarki fény?
Mindig van, de nem mindig fényes. Lehet olyan halvány is, hogy szabad szemmel alig látszik.
A fotók meg gyakran hosszú expozíciós idővel készülnek, azért olyan világosak.
Nem, tévedés, nem mindig van.
A levegő ionizációja következtében jön létre, amit a Napból jövő töltött részecskék gerjesztenek, de bővebben:
Tévedés, a cikk arra utal, hogy nem mindig figyelhető meg, ezért írtam, hogy nem mindig látszik szabad szemmel. Ettől még folyamatos, csak néha túl halvány a megfigyeléshez. (Ugyanis a napszél folyamatos.)
Igaz, hogy a kérdező valószínűleg a megfigyelhetőségre gondolt, de szerintem egyértelmű voltam, nem hiszem, hogy félreértett bármit is.
Jó, jó, ezen nem veszünk össze, de ha nem figyelhető meg, akkor szerintem nincs, bár az kétségtelen, hogy ionizáció mindig történik, csak nem akkora, hogy sarki fényt generáljon.
Azért nem írtál rosszat és szerintem ne folytassunk akadémikus vitát, ezért nyomok neked egy zöldet, mert végül is helyes a válaszod, mert úgy is lehet érteni, de az enyém is, mert így is.
Szóval ionizáció okozza, oszt annyi és néha erős, néha gyengébb, néha nem is látszik a sarki fény, de a Napszél azért jön ezerrel...
Ja és még annyit, hogy a fehér éjszakák, vagyis az, hogy ott már világos van éjjel is, az nem a sarki fény következménye, hanem annak, hogy valamennyire éri a Napfény azt a területet fél évig, vagyis a másik fél évig éjszaka van.
A Föld tengelyferdesége az oka.
Sarki fény, fehér éjszakák, ez kettő dolog.
A fehér éjszakákhoz kiegészítés:
A sarkra értendő az, amit az előbb írtam és ki lehet számolni, hogy a gömbnek mekkora területét, a tengelyferdeségből, de a fehér éjszakák nem csak a Földfelszínre érkező Napfény miatt vannak, hanem a levegő rétegeit is megvilágítják és onnan tükröződik le olyan területen is, ahol már a Napfény nem érné a Földfelületet, de itt már minél délebbre megyünk, a világos éjszaka tartalma nem teljes, egyre csökken az időtartam, de még Pétervárnál is látszik időnként egy ideig..
A teljes válaszhoz kell a sarkkör fogalma is, elnézést, megint elkapkodtam, másra figyelek közben, ez az oka, bocsánat.
ugyanez érvényes a délire is fél év késéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!