Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miert mondjak hogy az allatok...

Miert mondjak hogy az allatok nem elvezik a szexet?

Figyelt kérdés

Hogy csak szaporodasbol csinaljak? Az emberek akkor akiket kihereltek vagy kivettek a mehuket miert nem folytatjak tovabb a szexet?

Illetve jo tegyuk fel, hogy mi azert csinaljuk, mert elvezzuk. Na de mi van akkor ha ez csak egy trukkje az agyunknak, hogy igy kenyszeritsen minket hogy szaporodjunk? Nem veletlenul van 6 milliard ember a foldon nem de? Az egy mas dolog hogy rajottunk hogy lehet megakadalyozni a terhesseget, de ettol ez meg allati oszton marad.

2015. febr. 21. 13:09
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Az evolucio egyik lenyege az hogy keresztezzuk a genjeinket es fejlodjunk, ha nem esne jol a szex, akkor kihalnanak az emberek, senki nem akarna d*gni. Etel ugyan ez, ami finom azt megeszed, ami budos attol elfordulsz, akkor az allatok csak azert esznek hogy ne halljanak ehen, mi pedig csak a jo iz miatt eszunk? hulyeseg mar..
2015. febr. 21. 13:13
 2/13 anonim válasza:
Jo kerdes.. az izeket azertbiztos erzik meg ha nem is annyit vagy nem ugy mint mi... a szaporodassukkal kapcsolatban meg nem tudok neked valaszolni viszont azert engem is erdekelne a valasz :D
2015. febr. 21. 13:43
 3/13 anonim ***** válasza:
Párzási időszakon kívül kevés állat csinálja
2015. febr. 21. 15:19
 4/13 anonim ***** válasza:
Legalábbis szerintem, de nem vagyok Biológus
2015. febr. 21. 15:25
 5/13 anonim ***** válasza:
És tudtommal azért élvezzük a szexet, mert egy trükkje az agynak, hogy minél többet szaporodjunk
2015. febr. 21. 15:27
 6/13 anonim ***** válasza:
Több tanulmány is igazolja, hogy a delfinek az emberhez hasonlóan nem csak fajfenntartás céljából, hanem az élvezet miatt is párzanak.
2015. febr. 21. 16:16
 7/13 Ozmium42 ***** válasza:
100%
Az öröm is csak az agy biokémiája. Meg lehet nézni, hogy az állatokban párzás közben létrejön-e az öröm biokémiája, vagy nem. Nagyjából ennyi a történet: ha nem jön létre, akkor azt mondjuk, hogy nem az öröm miatt csinálja. Én ha láttam különböző állatokat párzani, erősen kételkedtem, hogy egyáltalán fogalmuk van róla, hogy mi történik, teljesen gépies. Akkor látszik jól, amikor "elrontják", például a hím elölről akarja betenni, vagy nem talál be. Annyira automatikus, hogy nem tudja tudatosan befolyásolni.
2015. febr. 21. 19:07
 8/13 anonim ***** válasza:

Jaja, én is azt figyeltem meg, hogy az állatok túlnyomó többségénél ez automatikus folyamat. Egyáltalán nem tudatosan csinálják, és nincs benne az örömszerzés célja. Az állatok ugyanis úgy működnek, hogy ingerek érik őket, amikre válaszokat adnak. Pl. ha egy kutyát a támadás ingere éri (vicsorítod rá a fogad és a szemébe bámulsz), akkor támadni fog. Ha a párzási időszak ingere éri, akkor a szuka magára engedi a hím állatot. De nem a szex vágya miatt engedi magára, hanem a párzási időszak ingere miatt. A hím kutya kicsit másképp működik, mert élvezi a szexet (de sztem a legtöbb hím főemlős élvezi - pl. a nyulaknál is láttam ezt). Sőt, amikor kutyám volt, többször láttam, hogy addig nyalta a saját farkát, amíg... Vagyis kielégítette magát :D Viszont a hím kutya is akkor megy el szukát keresni, ha párzási időszak van. Akinek van kutyája, tudja, hogy olyankor nem bír magával a kutya és több napra is elszökhet.

A nyulaknál viszont azt tapasztaltam, hogy akármikor eresztem össze a két nemet, mindig rámászik a hím nyúl a nőstényre. Sőt, amikor ivarérettek lesznek a nyulak, el is kell egymástól választani a tesókat is, mert ők is rámásznak egymásra... Viszont ennek sem elsősorban az az oka szerintem, mert kívánják a szexet, hanem az, hogy amikor a nyulat az az inger éri, hogy egy másik nyúl szalad előtte, akkor automatikusan ráugrik és dugni kezdi. Tehát ilyen motoros dolgok váltják ki belőlük a párzás mechanizmusát, és nem belső kényszer, szexuális vágy. Ezt onnan gondolom, hogy a hím nyúl rámászik a hím nyúlra is, ha az szalad előtte. És ilyenkor, ha rájön, hogy a másik is hím, akkor kiheréli :D Pl. amikor ivarérettek lesznek és nem választják szét egymástól a bak nyulakat, akkor kiherélik egymást. És ezért van az is, hogy a bak nyulakat külön ketrecben kell tartani, ahol csak egyedül vannak.

Az ember ezzel szemben nem ilyen külső vagy belső ingerek miatt szexel, hanem saját késztetésből, érzelmi alapon. Mi képesek vagyunk arra, hogy hiába kívánjuk őrülten a szexet, erkölcsi vagy társadalmi normák miatt nem mászunk rá a legelső nőre, akit meglátunk, hiába kívánjuk. Vagy a nők, ha nagyon "olyanjuk" van, nem fekszenek le az első hímmel, aki szembejön az utcán és fogszabályzója, szódásüveg szemüvegje van... Ha állatok lennénk, akkor a nőt nem érdekelné a férfi kinézete stb., hanem válogatás nélkül szaporodnánk mint a nyulak. De az ember nem ilyen, mert megválogatja a partnerét, és általában azzal fekszik le, aki szimpatikus neki, aki tetszik neki és akivel érzelmi összhangban van stb. És az embernél a szex nem csupán a szaporodás eszköze mint az állatvilágban (ahol semmi több!), hanem nálunk fordítva van: elsősorban az élvezet, a szerelem kifejezése, az érzelmek megélése miatt van, és csak másodsorban az utódnemzés miatt. Ez az általad említett agy trükkje szerintem sántít egy kicsit, mert ha tényleg az miatt szaporodnánk csak, mert élvezni akarjuk a szexet, mindenki mindenkivel összefeküdne. De ez nem így van. És nem azért vagyunk 6 milliárdan (egyébént már inkább 7), mert sokat szexelnénk (pl. a vadnyulak is elég sokat szexelhetnek a mezőn, ahol az ember nem tartja őket korlátok között). Az ember azért szaporodott el ennyire, mert mi képesek vagyunk ételt előállítani, elraktározni, a jövőbe tervezni, kiszámítani a dolgokat, spórolni, más élőlényeket haszonállatként felhasználni stb. Tehát ez az intelligens életvitel elősegítette az ember elszaporodását. Orvossággal tudjuk kezelni a betegségeinket, vissza tudjuk szorítani a csecsmőhalandóságot, az emberi életkort ki tudtuk tolni évtizedekkel, szerváltültetést tudunk végezni... Ezeket a tevékenységeket az állatok nem tudják. Nem csak a szex az egyetlen tényezője ám annak, hogy egy faj mennyire szaporodik el!

A kajáláshoz meg annyit, hogy az állatok is szeretnek enni (szerintem egy kutya végtelenségig tudna, mert mindig éhes - na jó, ha nem, van annyi esze, hogy elássa a csontot későbbre :), viszont az ember csak nasiból is eszik, nemcsak a túlélés miatt, hanem az élvezet miatt is. Az állatoknál ez az élvezet miatti evés szintén nem jelenik meg. Ezt az bizonyítja, hogy ha egy kutyának sült húst adsz, és ezután nyers húst, akkor ugyanolyan jó étvággyal fogyasztja el. Miért? Mert nem érdekli az íze, csak az, hogy ehet. Az embernél viszont nem így van. Amikor az ősember rájött, hogy meg is sütheti a húst a tűzön, onnantól kezdve többet nem eszi meg a nyershúst, sőt, azt kínzásnak érzi, ha meg kell ennie! Amikor rájött, hogy fűszerezheti is, és egyéb módon elkészítheti a sült hűst, onnantól kezdve nem elégszik meg azzal, hogy cask megsüti, hanem mindenféle módon még el is készíti és körettel stb. eszi. Magában nem nagyon szeretjük a húst enni, inkább sült krumplit, savanyúságot stb. is eszünk hozzá. Tehát az embernek fontos az íz, az élvezet, és nem egyedül az határozza meg az étkezését, hogy tele legyen a hasa és ne legyen éhes. VAn, hogy inkább éhen maradsz és nem eszed meg a kaját, mert utálod. Ilyen dolgok az állatvilágban nem nagyon vannak.

2015. febr. 22. 02:24
 9/13 anonim ***** válasza:

"Az ember ezzel szemben nem ilyen külső vagy belső ingerek miatt szexel, hanem saját késztetésből, érzelmi alapon."

De, az ember is külső és/vagy belső ingerek miatt szexel :)

"Mi képesek vagyunk arra, hogy hiába kívánjuk őrülten a szexet, erkölcsi vagy társadalmi normák miatt nem mászunk rá a legelső nőre, akit meglátunk, hiába kívánjuk."

Talán ez az egyetlen különbség ember és állat között, hogy az ember nagyobb százalékban képes ellenállni az érzéseinek, kontrollálni az ösztönszerű dolgait.

"A kajáláshoz meg annyit, hogy az állatok is szeretnek enni (szerintem egy kutya végtelenségig tudna, mert mindig éhes - na jó, ha nem, van annyi esze, hogy elássa a csontot későbbre :), viszont az ember csak nasiból is eszik, nemcsak a túlélés miatt, hanem az élvezet miatt is."

Tégy ki a kutyád elé egy nagy tál olcsó kutyatápot. Ha elég éhes lesz, akkor meg fogja enni egy részét, de csak mértékkel. Egy idő után nem eszik belőle többet, mert jóllakott. Tehát már nem éhes. Ám ha ilyenkor egy főtt csirkelábat dugsz az orra elé, azt minden további nélkül elrágcsálja nasiként. Tehát ez a része ugyanúgy működik a kutyánál, mint az embernél.

Másik dolog, a macskák szeretnek játszani, vadászni. Akkor is fel tudja kelteni az érdeklődését egy törött szárnyú kismadár, és simán levadássza, ha egyébként éppen előtte tömte degeszre magát (szinte hányásig) a legfinomabb macskakajákból.

Szóval az állatok is tesznek dolgokat pusztán az élvezet kedvéért, nem csak a túlélési ösztön hajtja őket.

2015. febr. 22. 20:47
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Mert a macska, amikor levadássza a törött szárnyú kiscsibét, akkor nem eszi meg, csak megfolytja vagy széttépi. Ez azért van, mert a madár látványának ingere kiváltotta belőle a vadászás cselekménysorozatát. Nem kedvtevésből vadászik a macska.

A kutyánál amúgy elfogadom, hogy a száraz kutyatápot nem szerei, csak ímmel-ámmal eszi. Mert nem automatikusan esznek, azért vannak dolgok, amiket nem szeretnek.

2015. febr. 23. 01:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!