A DNS a következő nukleotid sorból áll : ACC GAT TAT CCA AGC TGC; állítsd fel az aminosav láncot?
Olvasása: piros-fehér (ami kék)-zöld (az első által belinkeltnek)
Első: ACC
Megkeresed a piros oszlopban az A betűt, a fenti vízszintes sorban kikeresed a C betűt, megnézed, hogy hol metszik egymást. Majd kikeresed a zöld oszlopban a C betűt és megnézed ennek a háromnak a metszéspontját, itt pl: Thr
Tessék egy másik reprezentáció, a körből kifele kell haladni, tehát pl az "ACA" kód Thr-hoz fog vezetni.
Amúgy lenne két kötekedős kérdésem, csak mivel genetikus vagyok.
1) Ki mondta, hogy az ACC az első aminosav? Csak azért mert valaki így tagolta fel? Mert ugye valójában nincs szünet a bázisok között, tehát így néz ki:
ACCGATTATCCAAGCTGC.
Simán lehet, hogy így kell leolvasni A CCG ATT ATC CAA GCT GC (nyilván ekkor az első A és az utolsó GC nem leolvasható, de hát egy könyvbe is bele lehet úgy lapozni, hogy egy adott oldalon az első és az utolsó mondat kilóg a lapról, nem elolvasható.
És hát van még egy lehetőség: AC CGA TTA TCC AAG CTG C
2) Ki mondta, hogy ezt a szálat kell leolvasnim? Mert a feladat nem köti ki. Lehet, hogy komplementer szálat kell olvasni, és ott is van 3 lehetőség.
Vagyis egy DNS-t összesen 6-féle módon lehet leolvasni. Az igazán tökös megoldás az lenne, ha mind a hatot megadnád.
Molekularis genetikus kutatokent, PhD fokozattal Magyarorszagon kozalkalmazottkent dolgoztam, olyan 120-130 ezer korul volt a nettom. Ebbol kb lakhatasra es megelhetesre elment 80-90 ezer havonta. (Ezt azert teszem hozza, mert nem csak az szamit, hogy mennyit keresel, hanem hogy mennyit tudsz felretenni, ami otthon esetemben ~40 ezer forint volt havonta.)
Jelenleg kulfoldon dolgozom mai arfolyamon szamolva 1.5 millio forintnak megfelelo netto fizetesert. Megelhetesre elmegy kb a fele, marad tehat kb havi 750 ezer forintnyi penzem.
Szerintem csak a penzert ne legyel genetikus meg semmi egyeb. Annal nincs rosszabb, mint mikor 30 evesen rajossz, hogy baromira utalod amit csinalsz, de mashoz nem ertesz. En szemely szerint kisgyerekkorom ota biologus akartam lenni, es gimi vege ota dolgozom molekularis laborban. Ez amugy egy nagyon izgalmas munka, ha tenyleg erdekel, es ha ertesz hozza, akkor sokat lehet vele keresni. De ha nem, akkor csak szivas es szenvedes, vegul egy diagnosztikai laborban kotsz ki asszisztenskent havi 80-ert, ami nem vicces.
Nem csak a pénzért szeretnék biológus lenni,érdekel az egész :)
Melyik országban laksz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!