Atomi szinten hogyan történik meg a hőátadás?
HA jól tudom egy anyag hőenergiáját a benne lévő elektronok mozgási energiája adja.
Ha ez helyes, akkor hőátadáskor az összeütköző elektronok átadják a mozgási energiájukat? (Energiamegmaradás törvénye)
Ha valamit rosszul tudok, vagy nem pontosan (ebben szinte biztos vagyok), akkor javítsatok ki, kérlek.
Ti miről beszéltek?
A hőmérséklet az atomok, mint részecskék mozgási energiája. Bizonyos fotonok mozgási átmeneteket gerjesztenek, atomok egymással ütközve közvetlenül adnak át egymásnak mozgási energiát. Az elektronoknak ehhez semmi köze.
"Bizonyos fotonok mozgási átmeneteket gerjesztenek"
"Az elektronoknak ehhez semmi köze."
Hát honnan jönnek a fotonjaid, ha nem az elektronok héjugrásaiból?
"de az elnyelő atomban nem gerjeszt elektront"
Legalábis nem mindig.
Molekulaszerkezet-módosulást is okozhat, vagy akár vegyület bomlást is. Csak akkor már kémiai hatássá alakul az energia, nem továbbadódó hőhatássá.
Gondolom az sem mindegy, hogy a foton elektronnal vagy az atommaggal találkozik.
A felmelegített anyag nem tudom, hogyan tudna infrasugárzást kibocsátani, ha az elektronjai nem gerjesztettek, szóval azért a magas pályára ugrott fotonok "benne vannak a buliban".
Nem tudom, atommag tud-e fotont kibocsátani szerkezeti változás, bomlás stb. nélkül.
Szilárd anyagban biztosan a rezgés-átadódás is lényeges hőterjedési összetevő, lehet, hogy neked van igazad és az ott sokkal jelentősebb a fotonok révén terjedő hőnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!