Milyen fizikai egyenletek vannak, és hogyan számoljam ki őket?
Nem tudom, hogy mennyire magas követelményeknek kell eleget tenniük az egyenleteknek, de alapfokon ezek az egyenletek használandóak: [link] 6. oldal (gravitáció) és 47. oldal (Kepler-törvények).
Ha pontosabb számításokat akarnál végezni, akkor talán az N-test probléma ( [link] az, amivel dolgozni akarsz, de ennek mindmáig nem sikerült N≥3 esetre az egzakt megoldását megtalálni. A témának bőséges irodalma van, idézek pár találatot: [link] [link] (ebben program is van), [link] [link] Ebből jól látható, hogy a téma matematikája ritka goromba fajta, valamikor régen nekem is rá kellett jönnöm, hogy ez nem nekem való.
A dolog feltehetőleg másnak sem túl nagy élvezet, ezért programokkal szokták a számításokat elvégeztetni, numerikus modellekkel és iterációs előrejelzésekkel. Részben az esetleg mégis elvégzett számításaid ellenőrzésére vannak efemerisz-számító programok, ezek egy része nagyon régi, még DOS alatt futnak. Ám mivel a gravitáció az eltelt harminc évben nem változott, a programok számításai ikonok és egerészés nélkül is helyesek. PLTRACK, SKYCLOCK, Astronomy Lab, Alcyone Ephemeris, modellező jellegű a Celestia, Star Strider, Gravity Simulator. A Magyar Csillagászati Egyesület ( [link] profi amatőrjei egészen biztosan szívesen segítenek ennél aprólékosabb és pontosabb programok megtalálásában is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!