Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gravitáció kvantált?

Ozmium42 kérdése:

A gravitáció kvantált?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, hogy erre még senki nem jött rá, mégis olvastam utalást arra, hogy kvantummechanikai mérettartományban, illetve Planck-hosszúsággal összemérhető tartományokban a gravitáció is kvantumos jelenségeket mutat, és ez nincs megmagyarázva. Lehet erről tudni valamit konkrétan?

Arra gondoltam, hogy ha a gravitáció kvantált, akkor nem lehet végtelen a hatótávolsága, mert ha a távolsággal arányosan csökken, akkor elég nagy távolságban már kisebbnek kellene lennie, mint a kvantumának, ez pedig lehetetlen, tehát abban a távolságban nem hatna egyáltalán.

Bocsánat, ha hülyeséget írtam, csak kíváncsi laikus vagyok.

2015. febr. 8. 00:41
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

nem hülyeség, csak gyakori hiba.

összekeversz két értelmezést.

ha kvantum szinten nézed a gravitációt, akkor az úgy működik, hogy a tömegből kirepül a graviton és, ha eltalál valamit, akkor létrejön a gravitációs hatás.

természetesen minél kevesebb graviton repül ki (azaz minél kisebb a tömeg), illetve minél messzebb vagyunk, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy elérjen odáig egy graviton és valamit eltaláljon pont ott, de sosem nulla. azaz a hatósugár végtelen.

2015. febr. 8. 01:52
 2/3 EagleHUN ***** válasza:
56%
Jól mondja első. Nem túl régen, gravitációs hullámok kutatásánál bebizonyították pl azt is hogy "csak" fénysebességgel terjed. Azaz a gravitonok is maximum annyival mennek. Azaz ha "eltűnne" a nap attól még a föld 8 percen át körpályán haladna, és csak utána szállna el érintő irányban.
2015. febr. 8. 08:59
 3/3 Wadmalac ***** válasza:
100%

Van azért még itt nyitott kérdés, épp múlt héten jelentette be a tudóscsapat, akik a grav. hullámok kimutatását jelentették, hogy tévedtek, a galaxisunk porfelhőinek visszaverődései voltak a jelek. Szóval még mindig nincs kézzelfogható bizonyítékunk.

És a graviton is csak elmélet.

De az tény, hogy eddig semmiről nem tudunk univerzumunkban, ami ne lenne kvantált.

Ezt csak azért jeleztem, mert az egész témakor szerintem még a "ha..akkor" szintjén van. Ettől még a válaszok korrektek.

2015. febr. 9. 09:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!