Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A refluxáltatás pontosan micsoda?

A refluxáltatás pontosan micsoda?

Figyelt kérdés
Sok kémiai receptben láttam ezt a szót, amit találtam róla: a kémiában a desztilláció része, visszaáramlás. Tehát, akkor minden olyan műveletet melyet visszafolyó hűtő alatt végzünk, azt refluxáltatásnak nevezzük? Mi van akkor, ha nem folyik víz a hűtővíztérben (mert hogy ilyet is láttam már, csak simán rá volt illesztve a gömblombikra a refluxhűtő)?

#kémia #művelet #refluxáltatás #visszafolyóhűtő
2015. febr. 3. 13:58
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A refluxáltatást akkor alkalmazzuk, ha egy reakció fűtést igényel. Mert ugye a szerves oldószerek többsége illékony, könnyen elforr vagy elpárolog, ezért a lombik tetejére hideg vízárammal körbevett csövet, azaz reflux-feltétet helyezünk, melynek lényege hogy lehűtse a feláramló oldószergőzöket, amik ezáltal lecsapódnak és visszafolynak a reakcióelegybe. Ezért a kérdésedre a válasz: igen, minden olyan műveletet melyet visszafolyó hűtő alatt végzünk, azt refluxáltatásnak nevezzük. Persze lehet olyan hogy rajta van a reflux feltét a lombikon, de nincs benne víz vagy csak áll benne és nem áramoltatjuk, ez akkor van ha a lombikot nem kell fűteni vagy csak alacsony hőfokra hevítünk fel egy kevésbé illékony anyagot. A feltétet kényelmi okokból nem szoktuk levenni ilyen esetben sem(*), sőt biztonsági okokból is alkalmazhatjuk magát a feltétet, mivel már akkor is sokat segít ha nincs is benne víz.

(*): sok labor azt csinálja hogy mindig összeszerelve tart egy pár ilyen lombikot hogy ne kelljen folyton össze-és leszerelni. Ettől még persze lehet a lombikot feltét nélkül használni, pl szobahőfokon menő reakciók esetén, ekkor sem kell szétszedni a szereléket, hanem csak nem indítják be sem a fűtést, sem a hűtővíz-keringtetést.

2015. febr. 3. 14:20
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod! Ment a zöld kéz:)

Laborgyakorlatokon elég sokat csináltunk ilyet, de nagyon zavart, hogy nem tudom, hogy egészen pontosan mit jelent a fogalom, laborvezetőtől meg nem akartam megkérdezni.

Megkérdezhetem, hogy akkor Te milyen végzettségű vagy és hol dolgozol? A válaszodból úgy tűnt, hogy laborban vagy és vegyész/vegyészmérnök lehetsz, azért kérdezem, mert már régóta megakarok kérdezni valakit a laborgyakorlatról (hogy mire érdemes odafigyelni, és hogyan fogok igazán beletanulni).

2015. febr. 3. 23:27
 3/8 anonim ***** válasza:
Jól gondolod, a BME vegyészmérnöki karán szereztem BSc diplomát, most ugyanitt űzöm az MSc-t. Elég sok laborom volt már, és 2 éve kutatómunkám is van ami még több laborral jár, és mivel szerves kémiás a témám, elég sokszor van dolgom desztilláló készülékkel :)
2015. febr. 3. 23:50
 4/8 A kérdező kommentje:

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy hol fogok igazán beletanulni a gyakorlati/műveleti dolgokba? Munkahelyen vagy egyetemen? Mert úgy érzem az kevés, amit leadnak laborgyakorlat során, nincs idő igazán begyakorolni. A másik, hogy hogyan lehet minél több területen tapasztalatot gyűjteni? Sokfajta álláshirdetést láttam, van ahol a festékiparban van ahol a gyógyszeriparban eltöltött 1-2 éves tapasztalat kell, azon belül is akár egy speciális ismeretet kérhetnek, de egyszerre nem tudok mindenhol dolgozni, a vegyészet minden területén kipróbálni magam.

TDKázni hogyan kezdtél el? Én is szeretnék, csak nem tudom, hogy alapból mennyire látnak szívesen diákokat, szóval, hogy szeretik, ha jönnek mert segítséget jelent vagy csak keveset tudnak fogadni, mert be is kell tanítani őket egy-két dologra?

2015. febr. 4. 14:47
 5/8 anonim ***** válasza:

Hát igazából az egyetem arra jó hogy az alapokat megtanuld. A szakma sava-borsát a munkahelyeden fogod megtanulni. Persze melózni se mehetsz úgy el hogy soha nem nyúltál még lombikhoz, szóval erre jók a laborok, meg hát igazából a melóhelyen is az lesz (ha laborba kerülsz) hogy reakciókat felrakni, elvégezni, kipróbálni, optimalizálni, feldolgozni, következtetést levonni, logikázni, hogy lehetne jobbat stb. Ehhez jó ha sokat gyakorolsz egyetemen.

A tapasztalatszerzésről annyit hogy jó helyre kell menni szakmai gyakorlatra, esetleg külső cégeknél is TDK-zhatsz, ha van ismerős valahol akkor kérheted hogy vezessen körbe/magyarázzon, menj gyárlátogatásokra. Egyetemistaként ennyit tehetsz az ügyért, mivel amíg nincs diplomád, addig max gyakornok lehetsz valahol, de azt meg tanulás mellett nehéz kibírni ha állandó állást szeretnél.

TDK-t én úgy kezdtem hogy egy felsőbb évfolyamos barátom doktoráns lett és ő hívott el magukhoz engem hogy mehetnék hozzájuk kutatni, és elfogadtam, azóta nála vagyok. Tehát magyarán nekem szerencsém volt, de azért nem nehéz találni ha szeretnél. A kari honlapokon szokták ezeket hirdetgetni, szaglássz körbe kicsit a tanszékeken, keress egy jófej professzort aki elvállal és érdekel is amit ő csinál. Nem egy ördöglakat.

2015. febr. 4. 15:31
 6/8 A kérdező kommentje:
Még egy utolsó kérdésem volna (aztán ígérem, békén hagylak :) ), a TDK munka hogy zajlik? Először úgy tudom irodalmazni kell, de a laborban kiadják a feladatokat, hogy mit csinálj és hogyan vagy saját magadnak kell előrukkolnod valamivel? Ha valamilyen műveletet nem ismersz azt megtanítják? Inkább a megtanult dolgokat kell csinálni vagy több az újdonság?
2015. febr. 4. 22:17
 7/8 anonim ***** válasza:
Ez témától függ. Vannak irodalmazósabb feladatok, de az enyém pl csak preparatív munkából áll. Az elején általában tartanak egy körbevezetést, mindent szépen megmutatnak és az elején kapsz egy társat aki már régóta ott van, vele dolgozol együtt eleinte, aztán amikor betanultad akkor önálló munkákat bíznak rád. Lehet saját ötleted, de kérhetsz tanácsot a témavezetődtől. Ha valamit nem vágsz, megmutatják. Amikor belejöttél, akkor kiadják hogy na akkor ezt meg ezt a reakciót tedd fel és szólj majd hogy mennyi a termelés. Ha megvan akkor odaviszed, megbeszélitek, és akkor az eredmények alapján kapsz újabb adagot. Legalábbis nekem így volt. Más témavezetőknél több a számítógépes meló (pl tervezés, irodalmazás, rajzolás, szerkesztés stb) szóval érdemes több TDK-zó hallgatót kikérdezni erről. Legfontosabb hogy olyan témát válassz ami érdekel. Második legfontosabb hogy ne egy olyan tanár vezesse a témát akit utász, hanem valaki akiről tudod hogy jó arc.
2015. febr. 4. 22:35
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az információkat!:)
2015. febr. 4. 23:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!