Igaz az alabbi kilyelentes? (Fizika/Magnesesseg)
Akkor nem igaz.
Az északi van az északi közelében és viszont.
Lévén ezek ember adta nevek (mi az, hogy "észak"?), hülyék lettek volna felcserélt neveket adni...
Nem. Most mondanám, hogy nézd meg Wiki-n, de onnan másoltad ki a fenti mondatot.:/
Egyébként azért van így (ha jól tudom), mert a Föld mágneses déli pólusa vonzza az iránytű északi pólusát, vagyis az iránytú északi pólusa akkor mutat észak felé, ha északon a Föld déli pólusa van.
Szóval az északi azért északi, mert az iránytű északi pólusa mutat északra.
A kijelentés szót ly-nal írtad, és meghalt egy panda.
De a kijelentés határozottan IGAZ.
mit másolt ki kicsoda...? :D
közlöm veled, hogy önálló gondolataim is vannak.
am. fogalmam sincs mit ír a pédia vagy melyik szócikkre gondolsz.
A felcserélődést magyarázza már el valaki mert én is kíváncsi vagyok. :D
Azért ez nekem kicsit syntax error:
„A földi mágneses mező egy mágneses dipólus,…”
Olyan, mintha azt mondanánk, hogy „a valamilyen elektromos mező egy töltés”.
Szóval én inkább így kezdeném:
„A föld mágneses mezeje jó közelítéssel egy mágneses dipólus tere,…”
Majd ha egyszer sok kedvem meg időm lesz, akkor lehet, hogy elkezdem kijavítgatni a magyar Wikipédiát…
(((Amúgy az ilyesmi – mint például a „gyorsuló sebesség”, „melegedő hőmérséklet”, sin(krumpli), 3+*4,… – csak engem és egy számológépet zavar?)))
Én is úgy tudom, hogy az északi délen és a déli északon, vagyis a közelében, tehát az állítás biztosan helyes. A pólusok valamilyen periódussal váltakoznak, annak idején pár éve ment ebből is a balhé, hogy jajj még átáll nem lesz magnetoszféra és a csúnya Nap megöl minket... Szokásos népbutítás ment a TV-ben, aztán persze csodás módon találtak pár fizikust, akik elmagyarázták, hogy mégse pusztulunk ki. Tessék, itt egy wiki link hozzá, ahol jól írják a dolgokat:
Itt egy idézett a fenti linkről, erről beszéltem:
"A hawaii lávaalakzatok vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Föld mágneses tere pólusváltozásokat szenved néhány tízezer évtől néhány millió évig tartó periódusok során, átlagosan 250 000 évenként. A legutóbbi ilyen esemény az ún. Brunhes-Matuyama pólusváltozás volt 780 000 évvel ezelőtt. A pólusváltás időtartama átlagosan 5000 év, de tarthat 1000 vagy 20 000 évig is."
Az egyik előző válaszoló kérdésére válaszolva:
"A pólusváltozásokat előidéző mechanizmus még nem ismert."
Köszi!
Ami engem érdekelne, hogy miért hívjuk a földrajzi északi pólus közelében lévö mágneses pólust DÉLI mágneses pólusnak.
Az ember úgy tartaná logikusnak, hogy az iránytű mindig ugyanazokba az irányokba mutatott, tehát nem lehet a déli pólus elnevezés sehogyan sem más a fizikakutatásban, mint a földrajzban...
Valaki segítene? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!