Gravitációrol lenne kérdésem!?
"Ha simán átküldeszegy bolygót PONTOSAN két egyforma között, akkor megintcsak nem áll pályára, hanem elmegy közöttük. :) (A két gravitáció egyenlően hat rá ellentétes irányban, következésképpen egyik irányba sem térül el, hanem szépen folytatja az útját.)"
Fentivel csak egy kicsit vitáznék:
A két csillag kering egymás körül, azaz ha egyenes vonalú pályán megpróbál elmenni köztük egy bolygó, idővel a csillagok keringése miatt a bolygó távolsága nem lesz azonos a két csillagtól => a ráható erők sem oltják ki egymást => pályamódosulást szenved.
Minden más gondolat teljesen helytálló volt, a kommentem is inkább csak fing-fűrészelés. :-)
14 vagyok, helyesbítek:
A newtoni elmélet szerint akkor mehet át pályamódosulás nélkül, ha a pályája pontosan merőleges a két csillag egymás körüli keringésének síkjára, és azt a tömegközéppontban döfi át.
Az einsteini elmélet szerint akkor sem.
"Nyolcas alakú pálya? És a perdület megmaradása?"
Miért történne bárminemű energiavesztés?
A két nagy tömeg keringésirányának megfelelő nyolcas-félen szűkebb pályagörbe lesz, az ellentétes irányún meg szélesebb, a nyolcas keresztező pontja meg a két csillag közti Lagrange-pont körül lesz. Természetesen a bolygó pályasebessége ciklikusan változni fog.
Na megkerestem, a Szaturnusz gyűrűibe beágyazott holdnak nevezhető méretű égitestek körül a gyűrűk torzulnak, a hold a mellette elhaladó gyűrűt szépen átrakja külsőről belső, belsőről külső pályára és ettől a gyűrű a holdnál propeller kinézetű ívet dob.
Ez a cikk az okot még csak találgatja (amit nem is igazán értek), csak a jelenséget mutatja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!