Mit jelent reverzibilis reakciók esetében a limitatív komponens?
Találtam egy érdekes feladatot, a teljes szövege így szól:
Ecetsav és etanol észterzési reakciójának egyensúlyi állandója 4. Elegyítenek 2 mól ecetsavat, 4 mól etanolt, 6 mól etil-acetátot és 12 mól vizet. Egyensúlyban van-e a rendszer? Ha nem, merre tolódik el? Számítsd ki a hozamot a limitatív komponenshez viszonyítva.
Az első rész nem volt nehéz, számításaim szerint balra tolódik el 0,895 móllal. A hozamos résszel viszont eléggé meggyűlt a bajom. Amellett, hogy nem tudom, reverzibilis reakcióknál mi értelme hozamról beszélni, fogalmam nincs, mi az a limitatív komponens. Tudna valaki segíteni? Előre is köszönöm.
Attól, hogy a reakció nem teljes, még van értelme hozamról beszélni.
A "limitatív komponens" alatt szerintem azt érti a feladat, ami behatárolja a reakció végbemenetelét, azaz amelyik kiindulási anyagból kevesebb van.
Mivel az ecetsav és az etanol 1:1 mólarányban vesz részt a reakcióban, az ecetsav szabja meg, hogy mennyi etil-acetát tud képződni, mert abból van kevesebb. Hiába lenne tízszer ennyi etanol, akkor sem képződne több észter, mert nincs hozzá reakciópartner.
Ezért hozamszámításkor is az ecetsavból kell számolni.
Raptoid tudós: Megértem az okfejtésedet, de a reakció ebben a formában nem oly módon megy végbe, hogy az ecetsav határolja azt, feltéve legalábbis, hogy az előző alpontot jól oldottam meg. Mellékelek erről egy képet, remélem, ki tudod olvasni:
Pont ezért nem értem, hogy mi a limitatív komponens, mert reverzibilis reakcióknál úgyis egyensúly áll be.
Jól oldottad meg, de akkor is az ecetsav határolja be, csak nem olyan közvetlenül látszik, mint egy nem-egyensúlyi reakciónál.
Ez inkább definíció, de logikusan belátható, hogy akkor lesz maximális a kihozatal, ha a kiindulási anyagok a reakcióegyenlet szerinti mólarányban vannak jelen.
Tehát ha van 6 mól anyagod, akkor lesz a legtöbb terméked, ha 3-3 van belőlük, nem akkor ha 2 és 4.
Csináltam egy excel file-t, hozzá, próbáld ki magad, hogy változtatod a reaktánsok mennyiségét:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!