Van-e olyan prímszám, amely csupa egyesből áll, és a számjegyeinek száma is?
> „A 11, 111, 1111, 11111,... db egyesből álló számok között van-e prím?”
Igen, például a 11.
A fő kérdést ugye úgy érted, hogy van-e 1, 11, 111, 1111,… darab egyesből álló prím?
idézet a Wikipédiából:
"Csupa egy prímek"
Olyan prímek, amelyek (tízes számrendszerben) csak az 1-es számjegyet tartalmazzák.
11; 1111111111111111111; 11111111111111111111111 (OEIS2C A004022 )
A következőnek 317, az azt követőnek pedig 1031 számjegye van."
Mivel azt könnyű belátni, hogy egy ilyennek prím darab egyesből kell állnia, ezért aminek a számjegyeinek száma is csupa egyesből áll az minimum (10^(10^19 – 1) – 1)/9 nagyságú, ugyanis (10^11 – 1)/9 az sajnos nem prím (osztható 21 649-cel),és a 11 után a 19 darab egyesből álló szám jön szóba a számjegyek számaként. Viszont a legnagyobb ismert prím kevesebb, mint 18 millió (tehát nyilván kevesebb, mint 10^8) jegyű, tehát egészen biztosan nem tudunk neked ilyet mutatni a következő pár száz évben.
És jogos, a mellékkérdésedet félreolvastam, a főkérdést ezek szerint jól értettem. Viszont a választ sajnos nem tudom.
Hasznos megjegyzés: GyK-s válaszban legfeljebb 6 egyforma karakter szerepelhet egymás mellett, tehát érdemes hármas tagolást alkalmazni, de jelen esetben jobb a számjegyek számát írni. A 22:05-ös válaszában a sor második tagja 19, a harmadik 23 darab egyesből szeretne állni, csak a GyK levágta.
OK. Köszi!
Én, szándékom szerint kétszer ugyanazt kérdeztem, kétféleképpen, a jobb érthetőség miatt. :D
"Mivel azt könnyű belátni, hogy egy ilyennek prím darab egyesből kell állnia..."
Ezt nem tudtam, de most utánanéztem, köszi. Így még sokkal kevesebb a lehetőség.
Valószínűségi alapon: nagyon valószínű, hogy egyáltalán nincs ilyen prím?
> „Valószínűségi alapon: nagyon valószínű, hogy egyáltalán nincs ilyen prím?”
Mivel 6-os számrendszerben van ilyen, és a 6 számelméleti szempontból nagyon hasonlít a 10-re (2*p alakú), ezért én nagyon valószínűnek érzem, hogy VAN ilyen prím (igaz, ez nem bizonyíték).
Konkrétan ugye a 1 111 111_6 = 55 987 pontosan 11_6 = 7 darab 1-esből áll.
2-es és 3-as számrendszerben is van ilyen, ráadásul több is.
Sőt, 2-es számrendszerben még többszörösen közvetett is van:
Prím a 3 = 11_2,
prím a 7 = 111_2,
sőt, prím a 127 = 111 1111_2 és a 2^127 – 1 is. (Ez így 4-szeresen közvetett.)
Esetleg egyetemek számelmélet/algebra tanszékén elképzelhető, hogy mélyebben tudnak nyilatkozni a témában.
> „én nagyon valószínűnek érzem, hogy VAN ilyen prím”
Figyelembe véve, hogy 2-es számrendszerben sem tudjuk, hogy egyáltalán véges vagy végtelen sok repunit prím van-e (bár azt sejtik, hogy végtelen sok van), ez egy elég elhamarkodott megérzés volt. Szóval visszavonulok az „inkább valószínű, hogy van ilyen prím” álláspontra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!