Kémiai elemzés vízen?
Persze.
Rengeteg kvantitatív analitikai módszer van rá, amivel a vízben található ionokat meg lehet határozni. Egyetmen is tanítanak rá módszert.
Nekünk pl. volt kalciumion-, magnéziumion meghatározás titrálással ásványvízben.
Az analitikai kémia diszciplínája foglalkozik ezzel.
Mivel az ivóvíz kb. 99%-a tiszta H2O, azaz az oldott ásványi anyagok nagyon kevés mennyiségben vannak benne, ezért klasszikus analitikai módszerekkel nem igazán lehet kimutatni jelenlétüket (maximum a kloridion tartalmat ezüst-nitrát oldattal).
Műszeres analitikával nyomnyi mennyiségű (ppm és ppb) anyagokat is ki lehet mutatni, ezek "egyszerű" módszerek, mivel gyorsan megvannak, de nyilván kell hozzá az eszközpark amivel elvégzed a mérést és legalább minimális tudás, hogy a kapott jeleket kiértékeld.
Tehát egy nem kémiával foglalkozó ember számára nincs ilyen módszer.
Szabad megkérdeznem, miért érdekel? :)
Nem elbátortalanításként mondom, de ha a 9-es tankönyv szintjén jársz, és azt is "nagyjából sikerült felfogni", akkor a gyakorlati munkától nagyon-nagyon messze vagy még. Főleg az ilyen elemzésekhez, mint a nyál és a vér, ami nem is csak a kémia területe, hanem bőven belenyúl a biológia különböző területeibe is (enzimológia, sejtbiológia...).
Ha valóban érdekel a kémia, akkor tanuld szorgalmasan, menj el érettségizni, járj versenyekre. Aztán gyere el hozzánk az ELTE Kémia szakra, és tanulj meg mindent alaposan, magas szinten. Ekkor már elkezdheted a gyakorlati munkát, de addig felejtsd el.
Se az eszközpark, se a vegyszerek, se a kémiai-, se a matematikai háttértudás nem áll jelen pillanatban rendelkezésedre, ami ezekhez szükséges.
De ne add fel, haladj tovább az úton türelmesen és akkor egy nap jó vegyész lehet belőled :)
Most villamosmérnöknek tanulok, 1.év és matekot azt szeretem, csak a kolloid rendszerek terén, heterogén- és homogénrendszerek, kötéskialakulások ugye nem szoros témája a jelenlegi képzésemnek, és vegyészmérnök sem szeretnék lenni, csak érdekel sok minden, egyébként nanotechnológián gondolkozom végső célként és amikor kinyitottam a könyvet egyből a kolloidrendszerekkel kezdte és olyan fogalmakkal amiket még életemben nem hallottam így kerültem a kémiához :)
Ezek az elemzések meg mikroszkóp alatt, meg különböző vegyületek vizsgálata pedig sokkal kézzelfoghatóbbá teszi a tanultakat, mintha csak a könyvet bújja az ember és ezért kérdeztem.
A könyvben különböző kísérletek is vannak, csak ugye mindenből bevásárolni(gondolok itt a szerekre, lombikokra, kémcsövekre) a legkisebb kiszerelésben sem 1000ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!