Hogyan működik a főkomponens-elemzés?
Figyelt kérdés
Pontosan mit kell csinálni, mik a lépések? Le tudná valaki írni egy példában? Nagyon megköszönném!#statisztika #főkomponens-elemzés
2014. máj. 26. 22:28
1/5 anonim válasza:
Mint alk. matematikus valamikor 1981 környékén foglalkoztam a témával, de olyan régen volt, hogy a jegyzeteim is eltűntek azóta. Annyit mondhatok, hogy statisztika mellett a lineáris algebra sajátértékproblémái is előjöttek. Erről a témáról található jegyzet [link]
A faktoranalízisről egy ismeretterjesztő jellegű leírás a Wikipédia magyar nyelvű szócikkei között, és egy ennél bővebb angol nyelvű ugyanitt (factor analysis). Ennyit tudok most adni kiindulásnak. Sz. Gy.
2/5 A kérdező kommentje:
Hát én már többváltozós függvény szélsőértékét is láttam a témában. Nem lenne gond, csak marhára örülnék egy példának. Amennyiben látnék példát rá, simán meg tudnám oldani, de én közgazdász vagyok és nem matematikus, nem tudok képleteket meg jelöléseket értelmezni.
2014. máj. 27. 11:06
3/5 anonim válasza:
Akkor 1981-ben egy mérnöknek segítettem a második szakdolgozatának elkészítésében, ami éppen közgazdaságtannal volt kapcsolatos. Ő egy kicsit barátságosabb volt a függvényekkel és képletekkel. Sz. Gy.
4/5 anonim válasza:
A faktoranalízis és a főkomponens analízis hasonlít egymásra, de az okság iránya fordított a két eljárásnál: a faktoranalízisnél az okság a globális értékek, vagyis faktorok felől mutat a változók felé, míg a főkomponens analízisnél az okság a változóktól a globális értékek, vagyis a főkomponens felé mutat. Az általános célok is mások a két módszernél. A főkomponens-analízisnél részinformációkat próbálunk összegezni a lehető legkisebb információveszteséggel (vagyis a variancia maximalizálásával), míg a faktoranalízis általános célja egy látens, lineáris struktúra feltárása manifeszt változók segítségével.
5/5 anonim válasza:
Lineáris algebra mennyire megy? Alapvetően sajátérték, sajátvektor téma, pontosabban a spektráltételt nem árt hozzá ismerni.
Itt van a szerintem legjobb magyar leírás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!