A keringési szabályozásban milyen szerepet játszanak a presszor-, illetve a represszor reflexek?
ez így elég általános kérdés. a keringés szabályozását a központi idegrendszer megfelelő szabályozó központjai koordinálják.
a presszor központból serkentő impulzus megy a gerincvelői IML(intermediolaterális) sejtjeibe, ahonnan átkapcsolás után a megfelelő motoneuronok mennek az erekhez. az eredmény szimpatikus hatás, vasokonstrikció, vagyis a teljes perifériás ellenállás növekedése lesz.
a depresszor központ olyan neuronokat serkent, amelyek a presszor központot gátolják,vagyis a depresszor központ aktiválódása végeredményben a szimpatikus tónus gátlását, vagyis vasodilatációt eredményez. ezen kívül közvetlen kapcsolatok mennek innen az IML sejtekhez is (gátlás) . a szív paraszimpatikus beidegzéséért felelő központ, a vagus idegen keresztül negatív chronotróp és negatív fromotróp hatást fog közvetíteni a szív felé, vagyis a frekvencia és az ingerületvezetés csökkenni fog.
a különböző receptorokhoz kapcsolódó reflexmechanizmusok ezekhez a központokhoz futnak be.
-baroreceptorok-> depresszor központba
-kemoreceptorok->presszorközpontba
Szia!
Nagyon köszönöm segítséged!
Teljesen világossá vált így számomra a magyarázatoddal! :)
Egy dolog nem tiszta teljesen, mit takar pontosabban a teljes perifériális ellenállás növekedése?
Szűkebb lesznek az erek falai, így nagyobb lesz az ellenállás > aminek hatására a vér is gyorsabban fog terjedni az erekben? Ezzel együtt a nagyobb ellenállás nagy nyomással is járhat?
Tehát, a depressor központok baroreceptorainak (pl. az aortaíven lévő receptorainak), amelyek a feszítés hatására aktiválódnak, miért növekszik a MAP (artériás középnyomás)?
Hiszen vasodilatatio jön létre, azaz tágabbnak kell lennie az érnek > ami hatására kisebb lesz az ellenállás és (logikám szerint, de nem teljesen értem) alacsonyabb lesz a nyomás is :)
Mit tudok rosszul?
1.kérdés: a teljes perifériás ellenállás növekedésekor vasokonstrikció történik, tehát a precapilláris arteriolák keresztmetszete szűkül. ez, a szívnek utóterhelést jelent, aminek hatására nőni fog a kontrakciós erő, így a CO (perctérfogat) is. mivel a vérnyomás a teljes perifériás ellenállás és a perctérfogat szorzata, végeredményben a vérnyomás is nőni fog.
2.kérdés. bevallom nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdésed, bocsi, de iszonyatosan fáradt vagyok :)(vizsgára készülök)
szóval baroreceptorból két féle van: magas nyomású ("artériás"), és alacsony nyomású ("vénás"). ha jól értem, te az artériásra vagy kíváncsi, amiből megint csak kettő van, elhelyezkedés alapján: az aortaív falában, illetve a carotis sinus falában. a baroreceptorok szabad idegvégződései mechanikai deformációt érzékelnek. ha az artériás nyomás 60 Hgmm felett van, akkor lesz válasz a baroreceptorból. minél magasabb a vérnyomás, annál magasabb lesz az AP (akciós pot.) frekvenciája. tehát, ha pl. az AP frekvenciája alacsony, akkor a jel elindul a depresszor központba. a carotis sinus rec. esetén a Hering idegen és a IX. agyidegen, az aorta rec. esetén pedig a X. agyidegen. a cél a nucleus tractus solitarii, ami szintén a depr. központ része. viszont az utasítás nem a depr. közp. serkentése lesz, hanem a gátlása. vagyis az eredmény a presszor kp. feloldása a gátlás alól-> indul a serkentés a perifériára, ahol az erek simaizmaiban vasokonstrikció lesz, aztán az, amit az 1. pontban leírtam, vagyis emelkedik a vérnyomás.
Szuper! Megértettem mi az a teljes perifériális nyomás! :)
Csak érdeklődnék, milyen vizsgára készülsz, vmint hova jársz?
nagyon szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni. azért ajánlom hogy ha tényleg ennyire érdekel olvasgass utána neten, mert van még csomó minden a kardivasculáris szabályozásban, ami hasznos lehet, plusz még ehhez a témakörhöz kapcsolódóan is vannak dolgok, amiket nem írtam le, mert nem szorosan a kérdés része.
sote-ra járok áok-ra és éppen élettanból vizsgázok holnap (többek között ebből is, amit leírtam), de sajnos ez éppen az az 1%-a az anyagnak, amit ilyen jól tdok .:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!