Hogyan tudom megállapítani számolással az Avogadro-állandó mértékegységét a pV=m/M*R*T összefüggésből?
> „Lehet hogy hülyeséget mondok, de szerintem az Avogadro állandónak nincs mértékegysége. Vagy ha van is akkor az a darab és teljesen független a képlettől.”
Ez, amit írsz, nem lenne olyan nagy hülyeség, ha a kémikusok nem találtak volna ki egy mértékegységet a darabszámra, amit mólnak neveznek, mollal jelölnek és körülbelül 6,022*10^23 darabot jelent.
Másrészt pusztán ebből az összefüggésből nehezen határozod meg az Avogadro-állandó mértékegységét, mert ebben az összefüggésben nem szerepel az Avogadro-állandó.
Amúgy az Avogadro-állandó mértékegységére 1/mol-nak kéne kijönni.
Esetleg R mértékegységét megmutatom, hogyan kell kiszámolni. Azt kell használni, hogy a szorzat mértékegysége a mértékegységek szorzata.
R-re rendezünk:
R = M*p*V/(m*T),
[R] = [M*p*V/(m*T)] = [M]*[p]*[V]/([m]*[T]) = kg/mol*Pa*m^3/(kg*K) = 1/mol*N/m^2*m^3/K = (N*m)/(mol*K) = J/(mol*K).
Mérlegelv. Mindig ugyanazt csinálod a két oldallal. A nevezőbe az kerül, amivel osztasz.
Én például szoroztam M-mel, és osztottam m-mel és T-vel. Így került a nevezőbe az m és T. De ha M-re rendezel, akkor p és V fog a nevezőbe kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!