Az erdei talaj is szennyezett?
Hol élsz? Kié az erdő, hogy műveli? Mit csináltak ott az elmúlt 50-100 évben? Mit tartsz szennyezésnek, és milyen vegyszerek zavarnak és milyen koncentrációban?
Minden kérdésre van válasz, csak pontosan kell föltenni. Ha elmész az erdészethez vagy a tulajdonoshoz, akkor az nagy valószínűséggel megmondja, volt-e vegyszerhasználat. Sajnos az elsodródásból és a csapadékkal bekerülő vegyi anyagok jelenlétét akkor sem lehet kizárni. Drága de nagyon pontos vizsgálatokkal rá lehet keresni az egyes szennyező komponensekre és bomlástermékeikre, de nem hiszem ,hogy ez megérné...
Sajnos ma Európában igen kicsi a valószínűsége, hogy mindenféle emberi szennyeződéstől mentes talajt találjunk. De ha nem nagyok az igényeid, valószínű, hogy az erdő belsejében, az erdei utaktól is távol, idősebb fák között viszonylag tiszta talajt találsz!
Ebben az esetben nem csak a kémiai szennyezéseket tartom kockázatosnak, hanem a biológiai eredetűeket is. Nyilván nem akarod, hogy az egzotikus állataid megbetegedjenek! (Ahogy én jártam anno, amikor a Balatonból vittem hínárt az akváriumomba...)
Ha nem akarsz ültetni bele semmit, akkor meg kéne fontolnod a bányászott homok használatát. De ha a talajt is választod, vegyél mélyebb rétegekből, szitáld át és forró sütőben egy használaton kívüli mély tepsiben fertőtlenítsd! A lényeg, hogy a talaj/homok belseje is elérje a 80°C-ot 10-15 percre! Én csak így merném használni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!