Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az űrben máshogy tellik az...

Az űrben máshogy tellik az idő, mint a Földön?

Figyelt kérdés
Csak azért kérdezem, mert láttam a Csillagok Között (Interstellar) című filmet és abban történt az, hogy amíg a Földön eltellt vagy 70 év, ami közben megöregedett a főhős lánya, akközben maga a főhős szinte semmit sem öregedett.

2015. jan. 3. 10:24
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem a fénysebesség közelében telik lassabban az idő, nem láttam a filmet, de ha fizikailag pontos akar lenni akkor gondolom gyors űrhajóban utazgatott azért nem öregedett annyit. Nem mennék bele az igazi magyarázatba, de móricka verzióban képzeld el, hogy a 4D koordináta rendszer ugyanolyan mint a 3D (xyz tengely) csak van plusz egy tengely, minél meredekebben távolodsz a zérustól az egyik tengely szerint a másikon annél kevésbé mozdulsz el. Ugyanezt képzeld el, minél jobban haladsz a távolsággal, annál kevésbé haladsz az időtengelyen
2015. jan. 3. 10:55
 2/8 anonim ***** válasza:

Olvasd el az ikerparadoxonról szóló Wiki cikket:

[link]

2015. jan. 3. 11:24
 3/8 anonim ***** válasza:

Csak nemrég volt pont ugyanez a kérdés, és ugyanígy a "tellik" szóval kérdezték. Nem te voltál az véletlenül?

Pedig jó válaszokat kaptál!

2015. jan. 3. 11:36
 4/8 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy nem. De belinkelhetnéd, mert kíváncsi vagyok rá és mert nem találom. Köszi.
2015. jan. 3. 12:13
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem láttam a filmet, de mivel a médiát bejárta, hogy volt benne egy hiperrealisztikusan ábrázolt fekete lyuk így talán ez is lehetett: [link]

Gondolom a filmben elmondják, hogy mi vagy melyik effekt hatására történt ez.

2015. jan. 3. 12:27
 6/8 Vree ***** válasza:

Itt volt a téma

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Elvileg nem születtek ANNYIRA jó válaszok - lehet, hogy írok egyet :) (bár nem vagyok valódi szakértő).

Nem az űrben telik máshogy az idő, hanem nagy sebesség és erős gravitávió mellett az idő lelassul.

Pontosabban ugyanúgy érzékelnéd a saját szemszögedből, de amikor össze akarod hasonlítani valaki másnak az idővonalával, azt veszed észre, hogy a másiké rövidebb.

Az idő nem egyetemes, mint korábban hittük, hanem külön vonatkozik minden pontra a téridőben, a sebességük és a rájuk ható gravitáció függvényében - ezt mondja ki a relativitáselmélet. (A jelenség neve idődilatáció.)

2015. jan. 3. 13:32
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem az volt, de itt az összes hasonló kérdés:

[link] tudjak jól http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=tellik&kateg..

Közös bennük, hogy nem tudnak jól magyarul és nem ismerik a keresőt sem, de pozitív dolog, hogy érdeklődnek.

2015. jan. 3. 16:09
 8/8 anonim ***** válasza:
A filmet nem láttam, de létezik a jelenség(bár nem kell hozzá az űrbe menni). Olvass utána az idődilatációnak!
2015. jan. 3. 20:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!