Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Rejtélyes villanyvezeték?

Rejtélyes villanyvezeték?

Figyelt kérdés

Az egyik izzóm két fali váltókapcsolóra van kötve, de valami nem jó, mert ha az 1. kapcsoló A állásban van, akkor a 2. kapcsolóval lehet fel-le kapcsolni, de ha az 1. kapcsoló B állásban van, akkor a másikkal egyáltalán nem lehet felkapcsolni. Szerettem volna megcsinálni, de a 2. kapcsoló feszültségeit megmérve a következőket tapasztaltam:

Ha a foglalatban van izzó, és az ki van kapcsolva, akkor a kapcsoló nem összekapcsolt pólusai közt a feszültség 210V. Ha az izzó be van kapcsolva (világít), akkor a kapcsoló nem összekapcsolt pólusai közt a feszültség 100 V

Ha nincs izzó a foglalatban, akkor az utóbbi érték 160V, és az izzó foglalatában is mérhető 30V.

Én eddig azt hittem, egy hálózatban két pólus közt vagy 0V van, vagy 220V. Van valakinek ötlete, hogy lehet ez, honnan jönnek ezek a teljesen vad feszültségértékek?

2015. jan. 1. 21:09
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Ez pont passzol az eddigi leírásaidhoz, jól van bekötve mindkét kapcsoló, csak az egyik váltószál a két kapcsolód között szakadt.
2015. jan. 3. 08:23
 12/14 anonim ***** válasza:

"Szigula, ezt nem egészen értem. Ha van egy fogyasztó, egy kapcsoló és egy 220 V-os áramforrás, akkor te hol mérsz mást, mint 220 V vagy 0? (A vezetékek ellenállását elhanyagolva)"

Egy 230V-os áramkör bármely két pontján nincs meg az a feszültség ami a betápnál.

A Kirchoff törvényeket át kellene nézned mielőtt a hálózati feszültséghez babrálsz.

Ezért lehetett régen sok sorba kötött 5-6V-os karácsonyfa izzót a 220V-ról üzemeltetni.

2015. jan. 4. 16:13
 13/14 Szirty ***** válasza:

Helló szigula!

Nem azon a vezetéken mért "furcsa" feszültséget amelyiknek a másik végén 230V-os megtáplálás van (vagy nulla)!

Hanem azon, amelyik "lebeg", szabadon van. Egyik végén sincs megtáplálás, csak szabadon fut a többi vezetékkel párhuzamosan.

Ha fogunk egy több eres kábelt, ami mondjuk 10-20m hosszú vagy hosszabb és az egyik (csak az egyik) erére 230V-ot kapcsolunk, akkor a többi szabadon maradt ereken is mérhető feszültség.

2015. jan. 4. 16:23
 14/14 anonim válasza:
Én a radiátorcső és a fázis között 80v-ot mértem. Erre nem szabad alapozni. Keress egy 0 vagy védő 0 vezetéket!
2016. júl. 17. 00:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!