Rejtélyes villanyvezeték?
Az egyik izzóm két fali váltókapcsolóra van kötve, de valami nem jó, mert ha az 1. kapcsoló A állásban van, akkor a 2. kapcsolóval lehet fel-le kapcsolni, de ha az 1. kapcsoló B állásban van, akkor a másikkal egyáltalán nem lehet felkapcsolni. Szerettem volna megcsinálni, de a 2. kapcsoló feszültségeit megmérve a következőket tapasztaltam:
Ha a foglalatban van izzó, és az ki van kapcsolva, akkor a kapcsoló nem összekapcsolt pólusai közt a feszültség 210V. Ha az izzó be van kapcsolva (világít), akkor a kapcsoló nem összekapcsolt pólusai közt a feszültség 100 V
Ha nincs izzó a foglalatban, akkor az utóbbi érték 160V, és az izzó foglalatában is mérhető 30V.
Én eddig azt hittem, egy hálózatban két pólus közt vagy 0V van, vagy 220V. Van valakinek ötlete, hogy lehet ez, honnan jönnek ezek a teljesen vad feszültségértékek?
Első körben az 1. kapcsolót cseréld le.
Ha az izzó fel van kapcsolva és te úgy mérsz hogy vagy a fázis vagy a nulla vezeték elsőnek az izzón megy át akkor a feszültség esik az izzón.
Ahogy írják csináld meg a kapcsolót
De nálad egyszerű sorba kötött kapcsolók és izzó van. Ha "bizar" értéket mérsz akkor valahol átmeneti ellenállásod van
Ahogy azt már megírták a műszered belső ellenállása túl nagy ehhez.
A jó műszernek is (mivel fesz. mérésnél a belső ellenállásnak a lehető legnagyobbnak kell lennie).
A falban futó, mindkét végén szabad vezetéken is feszültség mérhető ha mellette párhuzamosan fut egy feszültség alatt lévő vezeték. Ezt mérted te.
Teljesen feszültség mentes állapotban mérj szakadás vizsgáló módban, vagy használj próbalámpát.
Világít: van feszültség, nem világít: nincs feszültség. Az nem fog átverni.
Megnéztem ahogy mondtátok, szakadásmérővel, feszültségmentesen. Igen, az a baj, hogy a két kapcsolónak csak 1 kapcsa van összekötve. Hogy a másik kettőre kötött vezetékek hova mennek, arról fogalmam sincs, ezért inkább kikötöttem őket (mégse kapcsolgassa a fázist ismeretlen eredetű vezetékekre).
Ezek szerint ha nem akarok falat vésni, valami impulzuskapcsolót kell beszereznem.
Köszi mindenkinek a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!