Az nem kémiai reakció, ha az atommag szerkezete is változik?
A atommag szerkezetét illetve összetételét érintő folyamatok nem tartoznak a kémiai reakciók közé.
Magreakcióknak lehet őket nevezni és a magfizika tudományág területébe tartozik.
Nem, az atommag szerkezetének változása alapvetően magfizikai reakció. Kémiai reakciónak az atommagok körül keringő elektronok közötti kölcsönhatásokat nevezzük.
Azonban az atommag szerkezetének változása indukálhat kémiai reakciót, ha olyan kémiai kötésben vesz részt a szóban forgó atom, amely kémiai kötés (molekulakötés) "működésképtelenné" válik az atommag szerkezetének megváltozását követően. Pl. a rubídium-kloridot alkotó rubídium(84) izotópban béta-bomlás következik be, aminek során abból kripton keletkezik. A kripton azonban nemesgáz, így nincs szabad elektronja a külső elektronhéján, vagyis kémiai kötést se nagyon szándékozik kialakítani semmivel. Így a korábbi, rubídium és klór közötti kémiai kötés is felbomlik a rubídium béta-bomlását követően.
Más részről, az atommagátalakulások nagyjából milliószor nagyobb energia felszabadulásával járnak, mint amennyi energia a kémiai kötések létrehozásához szükséges. Ez a kisugárzott óriási energiamennyiség viszont gyakorta szétszaggatja a hozzá képest gyenge (kis energiájú) kémiai kötéseket.
De igen: a kémia az anyag minőségi változásával foglalkozik, amelybe beletartozik az atommag átalakulás radiokémia) és az elektromágneses sugárzás és anyag kölcsönhatása (fotokémia) is.
Bodor Endre Szervetlen Kémia egyetemi tankönyvből tanultam annak idején, és abban a radioaktivitást már az elején tárgyalja.
Illetve Németh Zoltán Radiokémiai és sugárzástani alapismeretek jegyzetem is volt.
És van egy az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvem: Magkémia, amit Kiss István és Vértes Attila írt.
Természetesen definíciófüggő, mit tekintünk kémiai reakcióknak, de általában az elektronburkot (elsősorban a vegyértékhéjat) érintő reakciókat szokták kémiai reakciónak nevezni, a magreakciókat nem szokták beleérteni. Ez egyrészt nem jelenti azt, hogy a vegyészek ne foglalkozhatnának magreakciókkal (valóban létezik radiokémia nevű résztudomány is, emellett természetesen az is igaz, hogy az alapvető magtudományi ismeretek szükségesek ahhoz, hogy megérthessük a kémiát), másrészt természetesen lehet másként is értelmezni a kémiai reakciók fogalmát, de én legtöbbször a fentivel találkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!