A kénsavban a kén miért 6 kötéssel kapcsolódik az oxigénekhez?
hát ezt hamar elküldte...
arra akartam célozni, hogy pl egyes halogénekkel simán létrejöhet hibridizáció a kénnél, és akkor nem alakul ki nemesgázszerkezet
különben meg kialakul pont telítődik az np alhéj
A hibridizáció miatt. Ezt nagyjából így tudom elmagyarázni:
A kénnek 6 elektronja van a vegyértékhéjon: 2 s pályán és 4 p pályán, ebből 2 párosított. Mikor kötéseket alakít ki, akkor a párosított elektronoknak kedvezőbb, ha feljebb ugranak egy pályát és így két d pályára lépnek be, így 6 hibridpálya keletkezik. Ez a sp3d2 hibridállapot. Ebben az állapotban a kénnek 12 elektronra van szüksége a 6 hibridpálya betöltésére.
SO3+H2O -> H2SO4
ugye alap állapotban a kénhez egy szigma meg egy pível köt minden oxigént
először a dupla kötés elcsábít egy hidrogént, mert energetikailag kedvezőbb az EN különbségek miatt sokkal inkább lehet az elektron az oxigéné a hidrogénnel szemben mint e kénnel
persze a kénnel is az oxigéné volt nagyrészt de most aztán meg pláne, a maradék OH pozitív sarka még erősebben felbont egy másik O kettős kötést.
csak ugye most a H részek baromi pozitívak lesznek és szeretnének találni maguknak egy szerető otthont egy hozzájuk képest bázisban
ezért sav, ezek a savak, amik átadnak protont gyakorlatilag
kérdés, hogy miért nem alakul a többi kettős kötés ilyen hidroxidos cumóvá? mert úgy a kén már nem tudja megtartani a hidroxidokat 2-vel stabil
a kénsav képlete gyakorlatilag SO2(OH)2
tehát a szerkezet semmivel sem másabb mint a SO3-ban, a hibridizáció már ott létrejött, amikor a biner vegyület
érteni kéne egy kicsit a sav-bázis elméleteket hozzá
szerintem a Lewis modellt tanuld meg mert a többi nem alkalmazható minden esetre
gyakorlatilag a sav-bázis igazából csak egy olyan redoxi reakció ahol az erősebb felől a gyengébb felé datív kötéssel van elektronátmenet és nincs oxidációs szám változás.
gyakorlatilag minden oxosav amiről tanultok azon alapul amit fent leírtam, csak főcsoporttól függ az EN. (kivéve a Si mert az sajnos azonnal polimerizálódik :( )
"persze a kénnel is az oxigéné volt nagyrészt de most aztán meg pláne, a maradék OH pozitív sarka még erősebben felbont egy másik O kettős kötést."
vagyis hát ugyan azt, mert a kén hiányolja a kettős kötését és oda vonzódik az OH-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!