Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kénsavban a kén miért 6...

A kénsavban a kén miért 6 kötéssel kapcsolódik az oxigénekhez?

Figyelt kérdés
igy az oxigének elérik a nemesgázszerkezetet, de a kén körül 12 elektron lessz
2014. dec. 28. 19:44
1 2
 1/12 Vacuolum ***** válasza:
2014. dec. 28. 20:25
 2/12 anonim ***** válasza:
KI MONDTA HOGY A KÖZPONTI ATOM KÖRÜL KI KELL ALAKULNI A NEMSGÁZSZERKEZETNEK?
2014. dec. 28. 20:32
 3/12 anonim ***** válasza:

hát ezt hamar elküldte...

arra akartam célozni, hogy pl egyes halogénekkel simán létrejöhet hibridizáció a kénnél, és akkor nem alakul ki nemesgázszerkezet

különben meg kialakul pont telítődik az np alhéj

2014. dec. 28. 20:53
 4/12 A kérdező kommentje:
KI MONDTA HOGY NEM, én még nem tanultam ezekről,de érdekel és úgy értelmeztem hogy mindig arra törekednek az elemek.
2014. dec. 28. 23:25
 5/12 anonim ***** válasza:
pedig ha savakról tanultok akkor az anyagszerkezetnek már jönnie kellett
2014. dec. 28. 23:34
 6/12 A kérdező kommentje:
savakról még nem tanultunk csak éppen ezt a vegyületet figyeltem meg
2014. dec. 29. 12:26
 7/12 anonim ***** válasza:

A hibridizáció miatt. Ezt nagyjából így tudom elmagyarázni:

A kénnek 6 elektronja van a vegyértékhéjon: 2 s pályán és 4 p pályán, ebből 2 párosított. Mikor kötéseket alakít ki, akkor a párosított elektronoknak kedvezőbb, ha feljebb ugranak egy pályát és így két d pályára lépnek be, így 6 hibridpálya keletkezik. Ez a sp3d2 hibridállapot. Ebben az állapotban a kénnek 12 elektronra van szüksége a 6 hibridpálya betöltésére.

2014. dec. 29. 22:44
 8/12 anonim ***** válasza:

SO3+H2O -> H2SO4

ugye alap állapotban a kénhez egy szigma meg egy pível köt minden oxigént

először a dupla kötés elcsábít egy hidrogént, mert energetikailag kedvezőbb az EN különbségek miatt sokkal inkább lehet az elektron az oxigéné a hidrogénnel szemben mint e kénnel

persze a kénnel is az oxigéné volt nagyrészt de most aztán meg pláne, a maradék OH pozitív sarka még erősebben felbont egy másik O kettős kötést.

csak ugye most a H részek baromi pozitívak lesznek és szeretnének találni maguknak egy szerető otthont egy hozzájuk képest bázisban

ezért sav, ezek a savak, amik átadnak protont gyakorlatilag

kérdés, hogy miért nem alakul a többi kettős kötés ilyen hidroxidos cumóvá? mert úgy a kén már nem tudja megtartani a hidroxidokat 2-vel stabil

a kénsav képlete gyakorlatilag SO2(OH)2

tehát a szerkezet semmivel sem másabb mint a SO3-ban, a hibridizáció már ott létrejött, amikor a biner vegyület

érteni kéne egy kicsit a sav-bázis elméleteket hozzá

szerintem a Lewis modellt tanuld meg mert a többi nem alkalmazható minden esetre

gyakorlatilag a sav-bázis igazából csak egy olyan redoxi reakció ahol az erősebb felől a gyengébb felé datív kötéssel van elektronátmenet és nincs oxidációs szám változás.

gyakorlatilag minden oxosav amiről tanultok azon alapul amit fent leírtam, csak főcsoporttól függ az EN. (kivéve a Si mert az sajnos azonnal polimerizálódik :( )

2014. dec. 30. 12:43
 9/12 anonim ***** válasza:

"persze a kénnel is az oxigéné volt nagyrészt de most aztán meg pláne, a maradék OH pozitív sarka még erősebben felbont egy másik O kettős kötést."

vagyis hát ugyan azt, mert a kén hiányolja a kettős kötését és oda vonzódik az OH-

2014. dec. 30. 12:46
 10/12 anonim ***** válasza:
lerajzolva : [link]
2014. dec. 30. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!