Izopentil, izobutil alkohol elnevézésének megértésében segítenél?
Vegyük példának az izobutil-alkoholt.Azt értem,hogy mivel butil 4 C-atom, az izo szó miatt lesz benne elagázás,de mindegy,hogy hova teszem az elágazást?
[link] a végére nem tehetem,mert akkor butil-alkohol lenne,de amit pirossal jelöltem,oda miért nem tehetem? ( aki nem tudja,hogy az izobutil-alk. primer alk,az lehet,h oda rajzolná?!)
előre is köszönöm annak,aki válaszol!
nem engedi a sketchtoy használatát,istenem..:D
CH3-CH(ide kapcsolódik méeg egy CH3)-CH2-OH
így a helyes
az a kérdésem,h miért nem csatlakozhat a CH3 a a CH2-höz? ha nem tudnám,h primer oda is rajzohatnám..
Kicsit pontosítsuk a képet: ha azt hallod valahonnan, hogy "izo-akármi", akkor általában a 2-metil-akármi vegyületre gondolnak. Tehát Izopentilcsoport esetén a 2-metilbutil csoport a helyes, izoheptán esetén 2-metilhexán.
Azonban ez nem minden esetben igaz, ugyanis az oktánszám-definiálás esetén sokszor használják az "izooktán" kifejezés a 2,2,4-trimetilpentán helyett.
Tehát első körben érdemes a 2-metil vegyületekre gondolni, de nem feltétlenül jelenti ezt minden esetben.
Egyetlen dolog biztos: nem egyenes láncú vegyületekre referál az elnevezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!