Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hányféle téridő létezhet? És...

Hányféle téridő létezhet? És ezek milyenek lehetnek?

Figyelt kérdés
Lehetőleg úgy, hogy egy laikus is meg tudja érteni.:)
2010. febr. 3. 14:01
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Felsorolnád azokat a dolgokat, amelyek befolyásolják, hogy milyen a téridő?

Az egyik ilyen akkor a fénysebesség. Mik befolyásolják még?

(Nem várok természetesen részletekbe menő leírásokat, csak örülnék, ha pár dolgot felsorolnál, vagy annyit, amennyiről tudod, hogy hatást fejtenek ki erre.)

2010. febr. 3. 15:10
 12/33 anonim ***** válasza:
A helyzet az, hogy arra az írásra nem találtam rá, hogy a fény vákuumbéli fénysebességét külsőleg mi befolyásolhatja. A Tér-időben pedig egy dolog van ami állandó érték: a fény sebessége. Tehát, amíg nem lépnek fel olyan jelenségek, amik a fény sebességének növekedését okozzák, nem igazán tudhatjuk, hogy mi okozza.
2010. febr. 3. 15:18
 13/33 A kérdező kommentje:

Az az igazság, hogy ezen az oldalon is én vagyok a kérdező:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Ebben beszéltél az anyagsűrűségről is, mint a téridő szerkezetét befolyásoló tényezőről.

Vagy én értettem félre valamit?

2010. febr. 3. 15:21
 14/33 anonim ***** válasza:
Azt tudjuk, hogy a fény sebességét az egységnyi idő alatt megtett távolsága alapján számoljuk ki, de hogy miért ennyi, az még csak egy méréssel meghatározható érték, tehát más kezdeti körülmények között kialakulhatott a miénktől eltérő fénysebesség.
2010. febr. 3. 15:22
 15/33 A kérdező kommentje:

Rendben, a fénysebességes dolgot elfogadhatónak találom.

És mi a helyzet az anyagsűrűséggel?

2010. febr. 3. 15:27
 16/33 anonim ***** válasza:
Mint ahogyan az SG.hu-s cikkben is olvashattuk a sűrűségekben is óriási eltérések lehetnek, de minél jobban kitágul egy tér-idő, annál ritkább és hidegebb.
2010. febr. 3. 15:36
 17/33 A kérdező kommentje:

Még azt szeretném kérdezni, hogy a dimenziószámot is be tudja folyásolni a fénysebesség?

Mert a dimenziószám különbözősége is különböző téridő-szerkezetet jelent.

Vagy ez így nem igaz?

2010. febr. 3. 15:38
 18/33 anonim ***** válasza:
A több dimenzió hozzáadása nem jelent problémát a relativitáselméletben, de a kvantummehanikában káoszt okoz, ha nem vezetünk be új törvényeket, mint például a húrelmélet. Tehát létezhetnek, de nem valószínű, hogy stabil részecskék alakulhatnak ki ha növeljük a térbeli vagy időbeli dimenziók számát. Erre van egy szép táblázat John D. Barrow "A Semmi könyve" c. könyvében. megpróbálom beszúrni, mert nagyon elgondolkodtató az a kis táblázat.
2010. febr. 3. 15:47
 19/33 A kérdező kommentje:

De a dimenziószámra is lehet hatással a fénysebességnek, vagy ez attól független?

Időbeli dimenzióból is lehet többféle? Én eddig csak olyat olvastam, amiben azt feltételezték, hogy a térbeli dimenzióból lehet több.

2010. febr. 3. 15:49
 20/33 A kérdező kommentje:
*hatása
2010. febr. 3. 15:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!