Hogyan jönnek ki a gömbi polárkoordináták számhármasai?
Úgy értem a Descartes és a gömbi közötti kapcsolat hogyan jön ki? [link]
a z komponens még rendben van, de a többinél, hogy jön ki az a szorzat?
Rákerestem és sok helyen oda van csak írva, hogy ez a kapcsolat és kész. Most ez ilyen egyszerű, hogy nem írják oda, vagy ennyire nem triviális?
köszönöm a választ!
Nem tudom hogy az itt található infók segítenek-e.
Egész egyszerűen csak arról van szó, hogy az x tengelyre vetítéskor először az x, y síkra kell projektálni a vektort, ezt adja a r*sin(fi), ezt szokták rho-val jelölni. Utána pedig ezt a vetületet vetíted x tengelyre egy cos(theta) segítségével, így a gömbi r kanonikus alakja x=r*sin(phi)*cos(theta).
y komponens ugyanez, csak ott a vetületet az y tengelyre vetíted, így ott sin(theta) kell, tehát y=r*sin(phi)*cos(theta). A z tengelynél meg csak magát a vektort vetíted rá a tengelyre, ezért az z=r*cos(phi).
Emlékszem régen egy csomót szenvedtem ezzel én is, de csak át kell látni, egyáltalán nincs benne semmi nehéz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!