Egy mágnest csak egy ellentétes pólusú mágnes képes
taszítani, vagy egyéb más anyag is képes erre?
Figyelt kérdés
Véletlenül a kezembe került egy kicsi, kb. 1 cm3 nagyságú, de viszonylag erős, mágnes. Mivel a bejárati ajtónk folyamatosan rezonál (mély basszus hangon) a házunk előtt, ill. a közelben elhaladó járművek motorjával - hozzáteszem ilyesmivel én még soha nem találkoztam és nem is hallottam ilyesmiről - tehát próbaképpen ráhelyeztem a mágnest az ajtóra, arra lévén kíváncsi, hogy vajon lehet-e az ajtó belsejében valamiféle fém alkatrész ami kiválthatja ezt az elviselhetetlen rezonanciát - mivel az ajtó eredetileg műanyag. Amikor megpróbáltam rátenni az ajtóra ezt a kis méretű mágnest, az gyakorlatilag "kilőtt" a kezemből legalább 2 méter távolságra. Kérdés, hogy ezt a rendkívüli taszító erőt kiválthatja-e egy egyszerű fém alkatrész, vagy ez azt jelenti - bármennyire morbidnak tűnik is a dolog - hogy az ajtóba mágnest helyeztek el - anélkül, hogy ezt előre jelezték volna? Ugyanezt tapasztaltam azt ajtókeretnél, nem lehetett rátenni a mágnest, annyira erősen taszította. Mi lehet ennek a jelenségnek a tudományos magyarázata?
2014. dec. 22. 23:47
1/8 A kérdező kommentje:
Hozzáteszem, hogy azóta kipróbáltam és az egész házban maga a fal is mindenhol rendkívüli mértékben taszítja a mágnest. Mi lehet ennek az oka?
2014. dec. 23. 00:02
2/8 anonim válasza:
1. Az azonos pólusok taszítják egymást!
2. Nem létezik mágneses monopólus, ha taszítás van, akkor lennie kell vonzásnak is.
3. Nincs ebben semmi morbid, az ajtóban előfordul mágnes ami megfogja a becsukott ajtót. Sőt elektromágnes is!
4. Higgyük el, hogy a fal is taszítja... :D Na ne röhögtess!
2014. dec. 23. 07:00
3/8 A kérdező kommentje:
Miért állítanám, ha nem lenne igaz? Ugyan kisebb mértékben, de valóban taszítja a mágnest a fal, akármilyen meglepő. Az ajtó az egész felületén igen erősen taszítja. Nagyon olcsó ajtó volt, nem kértünk bele sem acél merevítést, sem egyebet. Nincs benne mágneszár, de azt végképp nem hinném, hogy valamiféle elektromágneses szerkezeti eleme lenne egy ilyen olcsó, mezei, műanyag ajtónak. Még arra is gondoltam, hogy - műanyag ajtó lévén - esetleg valamiféle elektrosztatikus feltöltődés lehet a háttérben, bár ez nem tudom, hogy összefügghet-e a mágnesességgel.
2014. dec. 23. 10:49
4/8 anonim válasza:
És a fal taszítja? Miből van az a fal? :) Érezhetően taszítja? És csak taszítja? Nem vonzza? Ne röhögtess, mert cserepes a szám...
Kamunak tűnik. Háromféle mágneses tulajdonságú anyag van: paramágneses, diamágneses és ferromágneses anyagok, nézz utána, egyik sem ilyen.
A sztatikus feltöltődésnek semmi, de semmi köze a mágnességhez. Független attól.
2014. dec. 23. 11:42
5/8 Ozmium42 válasza:
A mágnesben lévő vas atomok elektronjait egy bizonyos minimális távolság után bármelyik másik tárgy atomjainak az elektronjai erősen taszítják, ezért nem lehet átsétálni a betonfalon, vagy a mágnest, beletolni az ajtóba.
2014. dec. 23. 15:38
6/8 anonim válasza:
"Kamunak tűnik." Meglehet, nem valószínű, hogy az ajtó bizmutból lenne.
2014. dec. 23. 17:18
7/8 anonim válasza:
1. Egyébként meg ha egy szörnyű erős mágnes lenne az ajtóban, akkor is valószínűbb, hogy átfordulna a mágnes a levegőben és nagyon odacuppanna, mint hogy 2 métert repüljön. Nade kizárt, hogy az egész ajtófelületen mágnes legyen...
2. Elektromos áram mágneses hatása is lehetNE, de nem valószínű, hogy pont az ajtótok körül egy laza ötezer Amper folydogál... :D Pláne nem, hogy egyenáram. Persze váltóáramnál meg remegnie kellene, de ilyen nyilvánvaló jelenséghez brutál áramerősség kéne...
3. Az egész leírt dolog hihetetlen. Most vagy nem tudod magad kifejezni és érthetően leírni, vagy inkább trollkodsz itt és kíváncsi vagy, hogy ki ugrik be...
2014. dec. 23. 18:33
8/8 anonim válasza:
A müanyag nyillászárók nagy százalékába rozsdamentes acél merevítést raknak akkor is ha te nem kértél bele. Persze van cég aki vasat, és van aki erősített müanyagot használ merevítésnek. Ezek az olcsóbb kivitelek. A tüzépi és a praktikeresben pedig nincs ilyesmi merevítő azok préselt anyagból készül, de abban is található fémhulladék. A rezonálást meg megoldhatod ha felhúzod a kilincset. Ha az sem oldja meg a problémát akkor állítani kell egy kicsit rajta. Egyébként az azonos pólusok taszítják egymást. Tehát az ajtóba van fém ez lehet a taszítás oka, a falban viszont nem tudom mi taszíthat, lehet a szomszédodnak is van valami bika mágnese és pont akkor tartotta oda amikor te is. De ha keresni akarunk rá valami okot akkor én azt gondolom, hogy a fal gipszkartonból van és fémbordára szerelték, vagy ha direktfüggesztövel fa szerkezetre akkor is ott vannak benne a csavarok amik taszíthatják a mágnest.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!