Fotonnal kapcsolatban hogy van ez?
A foton energiája hv és elvileg tömegtelen, de sokszor látom azt, hogy tömeget számolnak az E=mcc alapján.
Ez utóbbi egyenlet a zéróponti energia, amennyire én tudom, az első meg empirikus(?) összefüggés. Helyes vagy helytelen így tömeget számolni és miért? Egyébként ezek a furcsaságok, hogy van sebessége és lendülete úgy, hogy nincs tömege a kettős természete miatt van? Ez egyedi jelenség?
A fotonnak nincs nyugalmi! tömege.
De az E=mc2 alapján lehet rendelni hozzá tömeget és impulzust amit ki is mértek.
A nullponti energiát én nem keverném ide valójában semmi köze ehhez.
Akkor minden fotonnak van tömege? Az alapján, hogy mindegyik mozog, nem? A nullponti energiát meg az mc^2 adja meg, akkor hogy lehet elszeparálni ettől?
Köszönöm a választ!
Most mondtatok két félét. Relativisztikus mechanikában a kinetikus energiára ez jött ki:
T=rmc^2+rmv^2, most r a Lorentz-tényező.Így v=0-nál T=mc^2. Én úgy tudom, hogy relativisztikusan itt jön be a nullponti energia. Na de ha ez nem, akkor mi ez és honnan jött? Másik kérdés még mindig, hogy ha nincs tömeg, akkor hogy van lendület?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!