Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kis amplitúdójú gerjesztéssel...

Kis amplitúdójú gerjesztéssel nagy amplitúdójú rezgés előállítása?

Figyelt kérdés

Ez az oldal a Tesla-energia tanulókészletből (Lernpaket Tesla-Energie) való:

[link]

Az világos, hogy a gerjesztő és a gerjesztett rezgőkör között 90 fok a fáziskülönbség. Csak az nem világos, hogy melyik rezgőkör fázisa siet a másikhoz képest.

Az ábra aljára két szinuszhullámot is illesztettem, 90 fokos fáziskülönbséggel. Melyik a gerjesztő rezgés, az "a" jelű, vagy a "b" jelű?

Mechanikai inga hasonlatát is írják. Mégsem világos teljesen, pedig az ingáknál a kissé különösebb parametrikus rezonanciát meg értem.

Valószínű ez is egy hasonló kísérlet:

Opposite coils

https://www.youtube.com/watch?v=D7QiI8p1gi4

Két kép a videóból:

[link]

2014. dec. 22. 19:31
 1/1 anonim ***** válasza:

Elég fura az a leírás a képen. Egyrészt a rezgőkör lelke maga a kvarckristály, a kapcsolás többi része nem kimondottan oszcillátor kapcsolás, csak a kristályt "szolgálja ki".

Másrészt ez a fázis dolog mintha inkább az induktivitás és transzformálás témaköre lenne, nem a rezgőköröké. (Tudom, összefügg a kettő, de azért nem szabad keverni.)

2014. dec. 23. 10:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!